„Csigacsík” – csupán esztétikai, vagy teljesítménykorlátozó probléma?
2019. október 03. írta: Wagner Solar

„Csigacsík” – csupán esztétikai, vagy teljesítménykorlátozó probléma?

csigacsik.jpgForrás: Forrás: www.avisolar.com

2012. eleje óta tanulmányozzák a „csigacsík”, vagy „csigaút” névre keresztelt, számos napelemes modulon felfedezhető jelenséget, mely lényegében nem más, mint a cellákban keletkező mikrorepedéseknél lévő ragasztóanyag és/vagy a feloldódott ezüst elszíneződése. Kialakulásához a hőmérséklet, az UV sugárzás és a páratartalom kedvezőtlen egyidejű kölcsönhatása vezet. Egy mikrorepedés következtében eltolódás keletkezik a cella szerkezetében, amely hőt generálva lehetőséget ad arra, hogy kis mennyiségű nedvesség diffúzió során szétterjedjen a cella felületén. Itt az ezüst rácsszerkezet cellákat összekötő szálai részben feloldódhatnak, majd az ezüstion részecskék beágyazódnak a panelba elszínezve azt. Azaz, az elszíneződés az ezüst-acetát képződésének hatására következik be.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az érintett panelek pár hónappal a telepítés után kezdik produkálni a jelenséget. Normál esetben, - hacsak új hajszálrepedések nem keletkeznek időközben – a csíkok stabilizálódnak. Nem minden fajtájú repedés okozza a fent leírt jelenségeket, hiszen mindez a cella kristályszerkezetén és annak sűrűségén is múlik. Továbbá számít a repedés mélysége és a hozzá szükséges energiamennyiség, valamint az ebből hőként felszabaduló energia mértéke.

ajanlatkeres.png

 

 


Felmerül a kérdés, hogy a „csigacsíkok” jelenségével érintett cellák káros hatással lehetnek-e a modulok termelési képességére, valamint, hogy csökkenthetik-e a modulok élettartamát, kitolva ezzel a rendszer megtérülését? Ezek megválaszolására különböző módszerekkel - például: termikus, elektro-lumineszcencia, I-V (áramerősség-feszültség), vagy Raman spektroszkópia – lehet tesztelni az érintett modulokat.

Az Avi Solar műszaki csapata átfogó tesztet készített egy 4 éves napelemes rendszeren. A panelek termikus képalkotó vizsgálatát annak ellenőrzésére végezték, hogy az elülső és hátulsó oldala közötti hőmérsékleti különbség nagyobb-e a „csigacsíkkal” rendelkező modulok esetében. Megállapították, hogy a hőmérsékleti különbségek azonos tartományban vannak az érintett és a nem érintett modulok esetén. Ugyanakkor a hiba, illetve teljesítménycsökkenés esélye növekszik, ha a „csigacsíkos” modulok forró ponton helyezkednek el.
A jelenséggel érintett és a hibátlan modulok teljesítménybeli különbségének megbecsüléséhez a feszültség-áram mértékét csúcsteljesítési idő alatt mérték. Megfigyelés eredménye az volt, hogy az áram és a feszültség értékei továbbra is azonos tartományban vannak mindkét napelem esetében.

Tapasztalatok alapján a technikus csoport szerint az egyik legjobb módszer a csigacsíkkal érintett modulok teljesítőképességének felmérésére az elektro-lumineszcencia (EL) tesztek elvégzése a modulon belüli mikrorepedések szerkezetének és mélységének meghatározásához. Ezeket az adatokat a modulok I-V karakterisztikai jellemzői árnyalhatják.

Mindezek ellenére, egy ilyen károsulás közre játszhat a panel kisebb-nagyobb teljesítmény romlásában, öregedésében. Hozzá kell tenni, hogy ez se minden esetben áll fent.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

 

Összegezve az eddigieket:
A „csigacsík” hatás a cella mikrorepedésének következtében keletkezik. A csíkok puszta létezése önmagában nem befolyásolja az energiatermelést. Ugyanakkor a komolyabb, cellákon átfutó repedések okozhatnak teljesítménycsökkenést.
A csíkok a telepítés utáni első hónapokban keletkeznek, majd stabilizálódnak.
A valódi probléma, amit vizsgálni érdemes, az a repedéssel súlyosságának mértékével kapcsolatos.

Tehát a csigacsík csupán a cella mikrorepedését bizonyítja, de ennek mértéke nem arányos az esetleges teljesítmény-csökkenés mértékével. Csak extrém súlyos esetben csökkenhet a panel teljesítménye, de akkor akár 30-40%-kal is.

Cikkünk alapjául a forrásban megadott írások szolgáltak.

forrás:
https://ecoprogetti.com/snail-track-effect-photovoltaic-modules/
https://www.avisolar.com/post/snail-trails-on-solar-panels-an-aesthetic-issue-or-a-performance-limiter

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6415190102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása