Napelem a gyakorlatban - egyszerűen & érthetően
2015. szeptember 29. írta: WSH

Napelem a gyakorlatban - egyszerűen & érthetően

A napelemes rendszerek telepítése és az ehhez szükséges eszközök sokak számára ismertek már. Azonban többekben felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tovább? Mi történik a telepítés után? Hogyan zajlik a napelemek áramtermelése a gyakorlatban?

shutterstock_89660017.jpg

A napelemek működése

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor a napelem segítségével a napból érkező fényt átalakíthatjuk elektromos árammá. A telepített rendszer legfontosabb része maga a napelem, amelyben a félvezető (leggyakrabban kristályos szilícium) képes villamos energiát biztosítani a fény hatására. A keletkező elektronok vezetékeken keresztül jutnak el az elektronikus átalakítóhoz, azaz az inverterhez, amelynek az a feladata, hogy a napelemből érkező egyenáramot váltóárammá alakítsa.

A napelem által megtermelt áramot két fajta módon hasznosíthatjuk.

A sziget üzemű rendszer

Ha a megtermelt energiát akkumulátorokban tároljuk, akkor ezzel nem képezzük az áramszolgáltató hálózat részét. Így az egyes fogyasztókat 12V vagy 24V egyenárammal láthatjuk el, az inverter beépítésével pedig akár 230V feszültséget is biztosíthatunk.

Ezt a megoldást jellemzően azok a tanyák vagy háztartások használják, amelyek messze esnek a közcélú villamos energia hálózatról.

További részletek a sziget üzemű rendszerről

A hálózatra visszatápláló rendszer

Ha a háztartásban van vezetékes áram, akkor nincs szükség az akkumulátor felszerelésére. Ebben az esetben ugyanis egy speciális mérőóra felhelyezésével válik lehetővé az áram közüzemi hálózatba történő visszatáplálása. Ennek segítségével könnyen lenullázhatjuk a havi számláinkat. 

További részletek a hálózatra visszatápláló rendszerről

De mégis hogyan?

Első lépésként szerződést kell kötnünk az áramszolgáltatóval, aki beszereli az oda-vissza mérő órát. 

Ez ettől kezdve automatikusan működik. A napelemből érkező, és az inverter által átalakított fel nem használt energia folyamatosan visszatáplálódik a hálózatba. Így ha éppen nem használunk elektromos áramot, akkor lényegében elraktározódik a megtermelt mennyiség. Amennyiben pedig a napelem éppen nem termel, akkor a hálózaton tárolt energiát használhatjuk fel.

Részletek a napelemes rendszer engedélyeztetéséről

A jogszabályok szerint az elszámolási időszakonként leolvasott termelt és fogyasztott energiamennyiségből egyszerű szaldó számítással határozzák meg a fogyasztást, illetve a többlettermelést. Ebben az esetben csak az elszámolás alapján adódott fogyasztott energia mennyiségét kell kifizetni, a többletet pedig csökkentett áron kifizeti a szolgáltató számla ellenében.

A napelem telepítését követően ha megtörtént a mérőóra csere, azonnal elindul a rendszer működése.

Ezért könnyen előfordulhat, hogy egy év után a számlánkat nullára csökkenthetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr17862976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása