Hogyan válasszunk invertert? Hét szempont, amire érdemes figyelni!
2015. szeptember 23. írta: WSH

Hogyan válasszunk invertert? Hét szempont, amire érdemes figyelni!

A napelemes rendszerek telepítésekor sok dologra kell odafigyelni. Ezek közül az egyik nagyon lényeges kérdés a megfelelő inverter kiválasztása. De milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Mik az inverterek legfontosabb jellemzői? Mai bejegyzésünkből kiderülnek a legfontosabb szempontok, a leghangsúlyosabb kérdések.

shutterstock_295233662.jpg

Az inverter alakítja át a napelem által termelt egyenáramot (DC) a villamos hálózatnak megfelelő váltóárammá (AC). Fontos funkciója a váltóáram szinkronizálása a villamos hálózat értékeinek megfelelően, valamint a termelt energia mennyiségének megjelenítése. Mindezek miatt elmondható, hogy az inverter a napelemes rendszer egyik legfontosabb része. De mit vegyünk figyelembe a kiválasztásakor?

  • A megfelelő fajta

Amennyiben hálózatba visszatápláló napelemes rendszert akarunk kiépíteni, akkor mindenképp olyan inverter beszerelésére van szükség, amelyet elfogad az elektromos szolgáltató. Ugyanis kizárólag ennek esetében szerelik fel az „ad-vesz” mérőt. Ezért a vásárlás előtt mindenképp tájékozódjunk az engedélyezett típusok listájáról.

  • Hatásfok

Minden inverter leírásában megtalálható a százalékban megadott hatásfokérték. Ez megmutatja, hogy mekkora veszteséggel dolgozik az adott darab, azaz az átalakítás során mennyi egyenáram vész el. 

A modern inverterek 95% fölötti hatásfokkal működnek, a jelenlegi legjobbak pedig 98%-os mutatóval rendelkeznek.

  • Méretezés

Az inverter teljesítményének megállapításához a beépíteni kívánt napelemek csúcsteljesítményét kell figyelembe venni. Bár az inverterek széles tartományban képesek dolgozni, mégis érdemesebb a leendő rendszernek megfelelő méretet választani, hiszen így érhető el a legmagasabb hatásfok.

Ha túlméretezzük az invertert jelentős veszteségekre kell számítanunk. Amennyiben alulméretezzük, a rendszer bizonyos teljesítmény felett lekorlátoz, ezért nem tudjuk kihasználni a napelem által megtermelt összes energiát. 

Általában kisebb rendszerekhez (pl családi ház) egy, míg a nagyobbak esetében háromfázisú invertert szokás beépíteni, de ez attól is függ, hogy a rendelkezésre álló hálózat mekkora maximális áramfelhasználásra van méretezve.

  • Technológiák

A mai piacon kapható invertereknek két változata létezik, a transzformátoros és a transzformátor nélküli. Itt nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik technológia a jobb, mert mind a kettőnek vannak pozitívumai és negatívumai; egyes gyártók az egyiket, míg mások a másikat preferálják és fejlesztik. 

  • Élettartam

Az inverterek várható élettartalma optimális körülmények között 10-15 év. Ezt elméletben csak az elektronikai alkatrészek befolyásolják, ám találkozhatunk olyan esettel is, amikor a hálózat okozta meghibásodás kényszeríti térdre az eszközt (túlfeszültség, túláram stb). Szerencsés esetben jelentős meghibásodásra nem kell számítani, de az apróbb javítások is okozhatnak komoly gondot. Figyeljünk oda, hogy a megfelelő védelem legyen beépítve a rendszerünkbe, és ügyeljünk a szellőzés és a hűtőventilátorok szűrőinek karbantartására is (direkt hűtésű készülékeknél).

  • Garancia

A legtöbb inverter gyártó 5 év garanciát ad a termékére, de léteznek, akik 7 vagy akár 12 év garanciát is vállalnak. A garanciaidőket felár ellenében 10, 20 vagy akár 25 évre is meghosszabbíthatjuk. Ennek kiterjesztését maximum 10 évre érdemes kérni, +5 év garancia megvásárlását megcélozni. A 15 vagy 20 éves vásárlásnál ugyanis a felár megközelíti az inverter bekerülési költségét, valamint könnyen előfordulhat, hogy ennyi idő elteltével már sokkal fejlettebb lesz a technológia. Éppen ezért nem érdemes most elköteleződni egyetlen termék mellett.

  • Kommunikáció

Szinte minden gyártó kínál – vezetékes és vezeték nélküli (Wifi, Bluetooth) – megoldást az inverterek internetre való csatlakoztatásához. Ennek egyik előnye, hogy a termelés évre/hónapra/napra/órára vagy akár percre pontosan visszakövethető. További pozitívuma, hogy egy esetleges leállás vagy meghibásodás esetén a készülék azonnal értesít minket e-mailben vagy SMS-ben. 

Amennyiben nem akarjuk az invertert minden nap ellenőrizni, akkor érdemes kommunikációs modullal kérni, hiszen így egy esetleges meghibásodás esetén egyszerűen lerövidíthetjük a termelésből kieső időszakot.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr267811146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása