12 érv a napenergia mellett
2015. augusztus 07. írta: KKVIC

12 érv a napenergia mellett

A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy összhangban állnak a fenntartható fejlődés alapelveivel. Alkalmazásuk előrelendíti az emberi technológia fejlődését, ugyanakkor nem rombolja a környezetet. A különböző energiaforrások közül ma Magyarországon a napenergia felhasználása a legelterjedtebb, sok helyen találkozhatunk már napelemmel vagy napkollektorral. Ez is bizonyítja, hogy megannyi érv szól a napenergia felhasználása mellett.

 

1. A napenergia egy megújuló energiaforrás, olyan természeti jelenség, amelyből energia nyerhető ki, és emberi beavatkozás nélkül is újratermelődik. Tehát korlátlan energiaforrás, kimeríthetetlen mennyiségben rendelkezésünkre áll – amíg süt a nap, addig működik a rendszer. Magyarországon a napsütéses órák száma 2000 h/év, ami szintén indokolttá teszi ennek felhasználását.

Összehasonlításképpen, Németországban, ahol a legintenzívebb a napenergia felhasználása Európában, átlagosan csupán 1200-1600 h/év a napsütéses órák száma.

 

2. A fényenergia természetes és környezetbarát energiaforrás, használata nem károsítja a természetet, ezért összhangban áll a fenntartható fejlődés alapelveivel. Nem jár légszennyezéssel sem, ezt bizonyítja, hogy a napelemek és napkollektorok élettartamuk során javítják a gazdaság CO2 mérlegét.

 

3. A nap energiájának felhasználására ma már kiforrott rendszerek léteznek. A napelemek egyenárammá alakítják a fényenergiát, a napkollektorok segítségével pedig a felmelegített vizet tudjuk hasznosítani, akár a fűtéshez is.

 

4. A nap energiáját felhasználó rendszerek telepítése egyszeri befektetés, amely idővel megtérül, hiszen a segítségével nem kell többé villanyszámlát fizetni, és függetlenedni lehet az ingadozó áraktól.

 

5. A termelés jól kiszámítható, így a korábbi fogyasztás alapján nullára csökkenthető a villanyszámla. Azonban amennyiben ez mégis változna, a többletként megtermelt áramot a szolgáltató kifizeti.shutterstock_236348644.jpg

 

6. A rendszerek karbantartási igénye is minimális, hiszen nem rendelkezik mozgó alkatrészekkel, és a mono- illetve polikristályos napelemek minimum 25 éves élettartammal rendelkeznek. A már korábban telepített eszközök is bizonyítják, hogy igen hosszantartóak – akár negyven évig is tökéletesen működnek, illetve az időjárás viszontagságainak is ellenállnak.

 

7. A felszerelt napelem és napkollektor emeli az ingatlan értékét, ezért akkor is megtérül a befektetés, ha időközben eladnánk az épületet.

 

8. A napenergia felhasználható egy épület fűtésére vagy vízmelegítésére is.

 

9. A fényenergia hasznosításával olyan helyeken is lehetőség van az áramforrás biztosítására, ahol nincs kiépített villamoshálózat, hiszen a rendszer segítségével az energia akkumulátorokban eltárolható.

 

10. A napenergia az egyetlen olyan energia, amely a világon bárhol, helyben előállítható. Nem szükségeltetik hozzá szállítás, ezért az energiapazarlás és a költségek is minimalizálhatóak.

 

11. Sem a napkollektor, sem a napelem nem bocsájt ki zajt, káros anyagot, vagy bármilyen sugárzást.

 

12. A napelemnek gyors és egyszerű a telepítése, ezért nem tart tovább egy-két napnál.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr607688234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása