Ellenőrzés akármikor és akárhol
2015. november 18. írta: KKVIC

Ellenőrzés akármikor és akárhol

A napelem rendszer internetes követése

A napelemes modulok a felszerelésüket követően azonnal energiát termelnek. Ezek teljesítményét a különböző rendszereknek köszönhetően ma már akárhol és akármikor ellenőrizhetjük

Az internet fontossága a feltalálása óta évről évre növekedett. Ma már rengeteg lehetőség megoldott az informatikában – többek között a napelemes rendszerek egyszerű ellenőrzése is. Ugyanis a megfelelő inverter vagy kommunikációs eszköz beszerelésével elérhetővé vált rendszerünk teljesítményének internetes követése.

34207123_m.jpg

Miért jó az internetes követés?

Ennek a technikának köszönhetően akármikor és akárhol ellenőrizhetjük a termelést. Így könnyen kiderül, ha valami hiba keletkezett, hiszen ez könnyen leolvasható a kimutatásokból. Az azonnali értesítésnek köszönhetően gyorsan elhárítható a hiba így pénzt takaríthatunk meg, mivel csökkentjük a termelésből kieső időt.

Egyszerűen áttekinthetjük mind a jelenlegi, mind a néhány hónappal, vagy akár évekkel korábbi adatokat. Ez lehetővé teszi a folyamatos ellenőrzést, és az adatok összehasonlítását. Hiba esetén email vagy bizonyos gyártóknál akár SMS értesítést kaphatunk. Az adatok tabletről, és telefonról is elérhetőek– így valóban akárhol és akármikor „ránézhetünk” a rendszer működésére. Illetve nem utolsó sorban valós időjárás jelentést kaphatunk az otthonunk környékéről.

Ez a lehetőség mindenki számára elérhető, csak meg kell találnunk a megfelelő megoldást.

Az internetes követés lehetőségei

A legtöbb inverter gyártó lehetőséget ad arra, hogy telepítsünk valamilyen külső vagy belső kommunikációs eszközt esetleg már gyárilag tartalmazzák az úgynevezett Webserver egységet. Ezek a modulok vezetékkel vagy a nélkül közvetlenül vagy közvetve csatlakoznak az otthoni routerre, melynek segítségével elérhetővé válik a rendszer távoli ellenőrzése. Az aktuális termelési adatokat a gyártó saját szervere eltárolja, és az internetes felületen keresztül bárki számára elérhetővé teszi, akinek jogosultságot adunk hozzá.

b_b_se.jpg

 

A legtöbb gyártó az alábbi adatokhoz ad hozzáférést:

  • az aktuális termelés
  • a telepítés óta megtermelt összes energia mennyisége illetve annak értéke
  • napi, heti, havi, éves energia mennyiségek összehasonlítása,
  • a megtakarított szén-dioxid kibocsátás mennyisége, 
  • tárolt hibaüzenetek

Továbbá opcionálisan szinte minden gyártó lehetőséget biztosít kiegészíteni a rendszerünket időjárás követő állomással melyet, ha felvértezünk a szükséges érzékelőkkel, akkor az alábbi adatokból komplett képet kaphatunk a rendszer működésének hogyanjáról, mely alátámaszthatja a hibátlan működést vagy éppen az ellenkezőjét.

  • a napelem modulok hőmérséklete
  • a környezet hőmérsékletet,
  • a nap besugárzásának mértéke
  • az aktuális szélerősség

Erre jó példa cégünk napelemes termelése, mely folyamatosan nyomon követhető.

Az internetes ellenőrzés egyik továbbfejlesztését a SolarEdge rendszer rejti. Az inverter gyárilag beépített távfelügyeleti rendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a termelés ellenőrzését napelem szinten is. Egy egyszerű beállítást követően az adatok elérhetővé válnak az interneten keresztül. Ennek köszönhetően könnyen ellenőrizhetjük az egyes modulokat külön-külön.

Az egyes megoldások mindenki számára lehetővé teszik az azonnali ellenőrzést, az interneten keresztüli követést. Ehhez nincs másra szükség, csak a megfelelő inverterre, internet elérésre és néhány apró beállításra.
Bizonyos gyártók ingyen adnak hozzáférést a monitoring portálukhoz, de vannak olyanok is akik ezért pénzt kérnek. Érdemes utána nézni, ki adja ingyen ezt a hozzáférést illetve, hogy cserébe milyen szolgáltatást kapunk érte. Ugyan ez igaz a telefonos aplikációkra, mert vannak ingyenes illetve fizetős változatok is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr158088624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása