Meglévő ház esetén hogyan lehet elérni a „közel 0 energiaigényű“ energetikai besorolást és ez miért jó?
2019. július 12. írta: Wagner Solar

Meglévő ház esetén hogyan lehet elérni a „közel 0 energiaigényű“ energetikai besorolást és ez miért jó?

energetikai_besorolas.jpg
Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy 2020. Január 1-től már csak „közel 0 energiaigényű“, azaz BB energetikai besorolású házak kaphatják meg a hatósági engedélyeket, ami az új építésű házak esetén kötelező érvényű, a már meglévőkre nem vonatkozik.

Ugyanakkor egy régebben épült családi ház esetén is igencsak érdemes megfontolni annak energetikai korszerűsítését.

ajanlatkeres.png

 

 

 

A BB besorolás alap feltétele, hogy az ingatlan összesített energetikai jellemző számértéke 81 és 100 KWh/m²a közé essen, azaz, az egy négyzetméter alapterületre jutó éves energiafogyasztásnak 100 KWh-nál kevesebbnek kell lennie. Másik kritérium, hogy az összes energiafogyasztás legalább 25%-ának fedezésére megújuló energiaforrásokat kell alkalmazni.

 Miért tanácsos belevágni a korszerűsítésbe?

  • Viszonylag rövid időn belül csökkenthetjük, vagy 0 Ft-ra redukálhatjuk rezsiköltségeinket.
    A BB kategóriába lépéssel a CC beorolsához képest 30%-kal, a DD szinthez képest akár 60%-kal csökkenhet energiafelhasználásunk. (Forrás: Országos Tanúsító Központ.) Vegyünk példának egy DD besorolású 100 m2 alapterületű családi házat, melynek éves hozzávetőleges energiaköltsége 203.000 Ft (a jelenlegi, 2019-es energiaárakkal számolva, beleértve a fűtés mellett a meleg víz készítés energiaigényét is, átlagos fogyasztási szokások alapján). Ugyanekkora ház éves energia költsége CC besorolásnál körülbelül 161.000 Ft, BB kategoria esetén pedig mindössze 126.000 Ft. (Forrás: Országos Tanúsító Központ.) Az egyre emelkedő energiaárakat figyelembe véve, ez a megtakarítás évről évre nagyobb lesz.

  • Hasznos és jó befektetést, amit gyermekeink és unokáink is élvezhetnek
    Értelemszerűen egy felújított, modernizált épületet jóval magasabb áron lehet értékesíteni mint egy nem megfelelően szigetelt, vagy akár szigeteletlen, régi nyílászárókkal, „energiazabáló“ fűtési rendszerrel ellátott ingatlant. A jelenlegi ingatlantrend szerint az idő múlásával pedig egyre növekszik az értéke.
    Egy alacsony rezsiköltségű ingatlant jobb áron és könnyebben ki lehet adni adott esetben, mint egy magas energia igényű házat. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobban hangzik egy olyan hirdetés, amiben ez áll: „Ház kiadó 0 Ft villany és/vagy fűtés költséggel.“
    A megújuló energiaforrások használatával a jövő generációira is gondolunk, hiszen jóval kisebb környezeti lábnyomot hagyva magunk után gyermekeink, unokáink egy tisztább, élhetőbb környezetben élhetnek majd.

Hogyan lehet megvalósítani?

Érdemes a szigeteléssel kezdeni, hiszen egy jól szigetelt háznak jóval kisebb a hővesztesége, télen kevesebb energia felhasználással lehet elérni a a számunkra megfelelő hőmérsékletet, nyáron pedig kisebb mértékben melegszik át a ház, azaz a klímaberendezésünket is kevesebbet használjuk. Ma már nagyon sokféle megoldás közül választhatunk, ezek közül van, amelyik még környezetbarát is: pénztárca kímélő, természetes szigetelő anyag.

Ne feledkezzünk meg a jól záródó nyílászárókról sem, ugyanis ezekkel is növelhetjük a hőmegtartást.

Fűtési és meleg vizes rendszerünket kiválthatjuk különböző környezetbarát kályhákkal, kazánokkal - mint például a pellet kazán -, vagy elektromos fűtőberendezésekkel is. A legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás ugyanakkor a hőszivattyú lehet, hiszen egy készülékkel biztosíthatjuk házunk fűtését, hűtését és melegvíz ellátásunkat úgy, hogy mindeközben nem keletkezik semmilyen égéstermék.

Az elektromos fűtés és az egész ház áramellátása részben, vagy teljes egészében megvalósítható napelemes rendszer kiépítésével, amellyel jelentősen lecsökkenthetjük, vagy akár 0 Ft-ra is kihozhatjuk energiaköltségeinket.

Mielőtt arra gondolnánk, hogy mindez nagyon szép és jó, de nem engedhetünk meg magunknak ekkora beruházást, van erre is megoldás.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

 

Időről időre az állam kiír magánszemélyeknek is Uniós támogatásból megvalósuló pályázatokat megújuló energiaforrások telepítésének megvalósítására, általában vissza nem térítendő hitelből. Idén júniustól kis és középvállalkozások számára érhető el ilyen pályázat, erről részletesebben itt olvashat: érdekel.

Már 0%-os kamatmentes hitel lehetőség is segíti a házak és lakások energetikai korszerűsítését, valamint az ehhez kapcsolódó, megújuló energiával működő szolgáltatások igénybevételét. Ezzel kapcsolat bővebb információkért kattintson ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9814941580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shadowman1 2019.07.12. 14:32:03

"Viszonylag rövid időn belül csökkenthetjük, vagy 0 Ft-ra redukálhatjuk rezsiköltségeinket."
Rövid időn belül ezt csak rengeteg pénzzel lehet megcsinálni mondjuk az említett hőszivattyúval, de az kérdéses, hogy megtérül-e valaha.
Még a napelem is iszonyú hosszú időbe kerül a megtérülése, ha mondjuk mindent kiváltunk azzal (fűtés,víz,áram)de ahhoz meg olyan tájolás és akkora tető kell.

Haziek 2019.07.22. 09:11:31

@shadowman1: Építkezésnél kb 3 millió forint extra költséggel megvolt a hőszivattyú és a napelem is. 5. éve csak a vízért, az internetért és szemétszállításért fizetünk.
Gáz+kémény+klíma volt 2 millió. Helyette hőszivattyú + napelem volt 5 millió. Természetesen nem forintra de nagyságrendeknél pontosabb összehasonlítás. A 3 millió forint kevesebb mint egy új autó ára, amit sokan megengednek maguknak, pedig az soha nem fog megtérülni egyszerűen csak közelebb áll a beruházási kedvhez. A megtérülésen lovagol mindenki Magyarországon a megtakarítás és hosszú távú gondolkodási mód fel sem merül senkiben. A cikk is megírja hogy az ingatlan eladhatóbbá válik és adott esetben visszajön a beruházás! Én ezt el is hiszem.
A klímavédelemről nem is beszélve.
süti beállítások módosítása