Még mindig lehet pályázni 0% kamatozású és minden banki költségtől mentes energiahatékonysági hitelre
2018. augusztus 09. írta: Wagner Solar

Még mindig lehet pályázni 0% kamatozású és minden banki költségtől mentes energiahatékonysági hitelre

Lakóépületek energetikai korszerűsítése kamatmentes hitelből

 

A Széchenyi 2020 program keretében kedvező feltételekkel igényelhető lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó 0%-os kamatmentes hitel. A hitel keretein belül magánszemélyek, társasházak és lakószövetkezetek pályázhatnak. 

000002.jpg

Keretösszeg: 115 milliárd forint

Várható nyertes pályázatok mennyisége: 24 ezer lakóépület

Igényelhető összeg: 

 • családi házak esetén maximum 10 millió forint
 • társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető

Futamidő: akár húsz évre is felvehető

 

A két lakossági hitelprogram

 

GINOP 8.4.1/A-17 (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program)

 • Közép-Magyarország régión kívüli, vidéki régióban megvalósuló projektek támogathatóak.
 • 105,2 milliárdos keret

VEKOP-5.2.1-17 (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program)

Közép-Magyarország régióban megvalósuló projektek támogathatóak

 • 9,41 milliárdos keret

 

Mindkét hitelprogramra vonatkozó információk röviden

 

Kölcsönt igényelhet:

 • természetes személy (családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház korszerűsítése). 
 • társasház
 • lakásszövetkezet

Hitel igényelhető:

Családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház, üdülőház, illetve társasházi vagy lakásszövetkezeti lakás korszerűsítésére.

Kölcsön összege:

 • természetes személy esetén 500 ezer forinttól 10 millió forintig, míg társasház és lakásszövetkezet esetén lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig terjedhet

Támogatható tevékenységek mindkét hitelprogramnál

 

Energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek esetén 

 • hőszigetelés
 • ajtó és ablak cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése
 • árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
 • fűtési és/vagy használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése
 • hővisszanyerő berendezés korszerűsítése
 • meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása


Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek esetén 

 • napkollektoros rendszer telepítése
 • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése
 • napelemes rendszer telepítése hálózati, vagy szigetüzemű (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából
 • földhő-víz, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre

energetikai_korszerusites.png

Részletek

 

 • kamat 0%/év.
 • Hitelkérelem benyújtásának határideje: 2022. december 31.
 • A törlesztés esedékessége minden hónap 10. napja
 • Önerő: minimum a beruházás 10%-a
 • Futamidő: legfeljebb 20 év
 • Projekt fizikai befejezésének határideje: szerződéskötéstől számított 12 hónap

Biztosíték

Természetes személy kölcsönfelvevő esetén 5 millió forint kölcsönösszegig biztosíték adása nem szükséges. 5 millió forint kölcsönösszeget elérő, vagy azt meghaladó kölcsön esetén a tőkekitettség legalább 50%-a az elvárt fedezettség mértéke.

Tőkekitettség

Társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén a tőkekitettség legalább 20%-a az elvárt fedezettség mértéke.

Életkor 

Amennyiben a hitelfelvevő a futamidő lejártakor betölti vagy már betöltötte a 75. életévét, adóstárs bevonása kötelező. Az ilyen adóstárs a futamidő lejáratakor a 75. életévét nem töltheti be.

Dokumentáció

A kölcsönt kizárólag a hitelkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt mellékletek csatolásával lehet igényelni. 

Megkezdett projekt

A hitelprogramokból a kölcsönkérelem benyújtásának napját megelőzően megkezdett projekt is finanszírozható azzal, hogy a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a projekt előkészítésével kapcsolatban állították ki, és az annak alapját képező tevékenység keretében keletkezett dokumentum (pl. energetikai tanúsítvány, szakértői nyilatkozat) érvényességi ideje még nem járt le. A beruházás a kölcsöndöntés napjáig nem fejeződhet be.

Új ingatlan

Természetes személy esetében azon ingatlan vonatkozásában nem nyújtható kölcsön, amely nem rendelkezik a kölcsönkérelem benyújtását legalább 180 nappal megelőzően jogerőre emelkedett használatbavételi engedéllyel, társasház és lakásszövetkezet esetében szintén azon ingatlan vonatkozásában nem nyújtható kölcsön, amely nem rendelkezik a kölcsönkérelem benyújtását legalább 180 nappal megelőzően jogerőre emelkedett használatbavételi engedéllyel.

Az épületbővítésekkel, -átalakításokkal és -átépítésekkel kapcsolatos beruházások nem támogatható tevékenységek. Az épületbővítéssel, -átalakítással vagy -átépítéssel létrejött épületrész energiakorszerűsítése csak abban az esetben támogatható, ha a korszerűsítéssel érintett ingatlan ezen épületrésszel együtt megfelel a támogathatósági feltételeknek (pl. a használatbavételi engedélyre vonatkozó feltételek).

Vagyis, az előzőek alapján építésre a kölcsön nem vehető igénybe, a kölcsöncél meglévő épület energiahatékonysági felújítása lehet.

Projekt költségvetés

A Projekt Költségvetésében azok a költségek számolhatók el, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a Projekt végrehajtásához.

Hitelkérelem leadása

Csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező közvetítőhöz nyújtható be, jelenleg 642 MFB ponton várják a kérelmeket.

Magánszemélyek 5 millió Ft-os hitelösszegig már online beadhatják a hitelkérelmüket.

passive-1026375_1920.jpg

Mi a különbség az Otthon Melege Program és a jelen Hitelprogram között?

Az Otthon Melege Program vissza nem térítendő támogatást nyújt az arra pályázóknak. A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram pedig kölcsönt nyújt az érdeklődőknek, amelyet (rendkívül kedvező feltételekkel) vissza kell fizetniük az érdeklődőknek.

Az Otthon Melege Program (OM) és az MFB Lakossági Hitelprogramja egymástól teljesen független támogatási forma, melynek végső célja ugyanaz, vagyis, hogy a lakóépületek energiahatékonysági felújításai meg tudjanak valósulni. A két program eltér egymástól forrásban (az OM hazai forrás, a kölcsön EU forrás), annak típusában (visszatérítendő (VT) és vissza nem térítendő (VNT)), valamint eljárási rendjében, támogatási intenzitásában egyaránt. 

Minden további részletes információt megtalál az alábbi linkeken:

GINOP 8.4.1/A-17
VEKOP-5.2.1-17

Gyakori kérdések

Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548 440-es telefonszámon vagy írjon nekünk az hitel@wagnersolar.hu e-mail címre.

Kérje árajánlatunkat most és segítünk megvalósítani álmai rendszerét!

1 munkanapon belül már el is küldjük Önnek személyre szabott árajánlatunkat, sőt akár még a hitel-ügyintézésben is segíteni tudunk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr714169275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.