Miért és mikor van szükség a napelemes rendszereknél tűzvédelmi kapcsolóra?
2018. június 01. írta: Wagner Solar

Miért és mikor van szükség a napelemes rendszereknél tűzvédelmi kapcsolóra?

A napelemes rendszerek kivitelezésével kapcsolatban, valamint a rendszerek DC oldali leválasztását illetően 2015. március 1-től az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiadott 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet és a villamos berendezésekre vonatkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 7.2:2016.07.01.) az irányadó.

fire-421162_1920.jpg

Az előírás célja a szerelt napelem rendszerek biztonságos DC oldali tűzeseti lekapcsolása annak érdekében, hogy tűz esetén rövid idő alatt csökkenthető legyen mind az épületben tartózkodókat valamint a tűzesetnél eljáró tűzoltókat érő áramütés-, mind a vezetékeken esetleg kialakuló egyenáramú ív miatt bekövetkező esetleges újragyulladás kockázata.

fokacs_inverterrel.JPG

A legtöbb inverterben van beépített DC leválasztó kapcsoló, ami leválasztja a DC rendszert, de tűz esetén a DC oldal leválasztásának távvezérléssel való lekapcsolása is fontos, ha a TVMI előírja. A hagyományos invertereknél csak az AC oldal lekapcsolásával még nem kapcsolódik le a DC oldal, és így a szolár kábelek továbbra is 1000V-os DC feszültség alatt maradhatnak, az áram alatt levő DC kábel pedig komoly veszélyt jelent a tűzoltókra nézve.

A kiadott szabályozó rendelet értelmében tehát 87. § (1) A napelem modulok közvetlen közelében, a DC oldalon villamos távműködtetésű és kézi lekapcsolási lehetőséget kell kialakítani.

Tűzvédelmi leválasztó kapcsolók fajtái

A piacon jelenleg nem csak gyártmányuk alapján, de működési elvük szerint is többféle tűzvédelmi kapcsoló kapható.

Működési elvük szerint a legolcsóbbak azok a kapcsolók, amelyek a feszültség-csökkenés érzékelés elvén működnek, vagyis áramszünet esetén azonnal lekapcsolnak, ezeket azonban sajnos helyileg kell visszakapcsolni (pl.: akár tetőn). 

Szemben a kissé „önállóbb” motoros (pl.: ExPL-DC ATvL tűzvédelmi szakaszoló) tűzvédelmi kapcsolókkal, melyek áramszünet esetén 5 mp-en belül teljesen automatikusan szakítják meg a DC oldalt, majd az áram visszajövetelekor vissza is kapcsolnak.

A kapcsolók harmadik típusa a munkaáramú kioldású tűzvédelmi kapcsoló, amely csak gerjesztés hatására old le. Emiatt nem csak a tűzálló vezeték alkalmazása alapfeltétel, hanem ennél a rendszernél szükséges „alap” a közvetlenül a főbejárattól működtethető kapcsoló is, amely tűz esetén a tűzvédelmi főkapcsoló munkaáramú kioldóját működteti.

DC oldali vezetékek lekapcsolására, épület áramtalanítására vonatkozó aktuális követelmények

Elsősorban arra kell törekedni, hogy olyan rendszer kerüljön kialakítására, melynél a DC hálózatrész csak épületen kívüli részekre korlátozódik. Amennyiben ez kizárólagosan nem megoldható (tehát valahol belépünk a héjazatba), akkor a kapcsolók elhelyezése az alábbiak szerint kell, hogy történjen.

Épületen belül

Az egyenáramú beltéri kábelszakasz hossza ne legyen több, mint 5 m (a napelemek széle, és az inverter közötti kábelhossz). Amennyiben ennél távolabb kerül elhelyezésre az inverter, vagy a DC kábel áthalad egymás feletti/alatti egynél több szinten, idegen tulajdonon, bérleményen, tűzszakaszon, akkor a belépési ponttól számított 5 m–es távolságon belül kell elhelyezni a DC kapcsolót.

Külön lakóegységekhez rendelt napelemes rendszerek esetén elfogadott a fogyasztásmérő hely melletti tűzeseti napelem-távlekapcsolási hely kialakítása is.

Kültéren

Az épület homlokzatán haladó DC kábel esetén szükséges a leválasztó kapcsoló. A 10 m távolság csak lapostetős kialakítás esetén vehető figyelembe.  

fokapcsolo.JPG

A DC kapcsolót a napelemekhez képest 5 méteren belül, vagy a napelemek közvetlen közelében szükséges elhelyezni.

Földre telepített napelemes rendszereknél a kábelhossz számítása során nem kell figyelembe venni a napelem modulok által lefedett terület, valamint az attól legfeljebb fél méter távolságon belül haladó, vagy a szabványnak megfelelően földbe fektetett kábelszakaszokat.

Amennyiben 10 méternél hosszabb föld feletti DC vezetékek hossza, a DC leválasztókat a napelem modulok mellett, a tartószerkezeten kell elhelyezni.

A DC leválasztók (szakaszoló-kapcsolók és távlekapcsoló) szabályozás szerinti elhelyezése (egy egy stringes automata vagy kézi visszakapcsolású kapcsoló esetén is már akár 70-120 ezer + ÁFA összeggel) jelentősen befolyásolhatja a kiépítendő napelemes rendszer várható beruházási költéségét.

Azonban a tűzvédelmi kapcsolót javasolt minden rendszerbe beépíteni, ugyanis közvetlen célja a hatékonyabb érték és életvédelem.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9914017086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása