Energiagazdaságos hármas: a napelem, az elektromos fűtés és a hőszivattyú
2018. március 15. írta: Wagner Solar

Energiagazdaságos hármas: a napelem, az elektromos fűtés és a hőszivattyú

A szigetelés fontosságáról néhány szóban

A beépítendő kazán, valamint a kiépítendő fűtésrendszer tervezését és méretezését számos tényező, de leginkább a fűtendő épület hőszükséglete határozza meg.

Mivel ez a hőszükséglet egyrészt az építési anyagok, másrészt a szigetelés minőségétől függ, így amennyiben a fűtésrendszer megújításán vagy épp energiatakarékosabb fűtésmegoldáson gondolkodunk, érdemes még a kazán beszerzése előtt szigetelési munkálatokat végezni.

Fokozott hőszigetelés esetén ugyanis alacsony fűtési teljesítmény is elég. A külső falazat és a padozat szigetelése mellett, de főleg annak hiányában érdemes a belső falszigetelést (kalcium-szilikát lapokkal vagy polisztirollal, hőszigetelő festékkel) is meggondolni.

20170821_120742_1.jpg

Továbbá nagy beltér, illetőleg alápincézettség esetén az álmennyezet és az aljzat hőmegtartási képességének javítását, és a nyílászárók cseréjét is érdemes tervbe venni, még mielőtt az elektromos fűtés vagy a hőszivattyús fűtésrendszer mellett véglegesen is döntenénk, hiszen az épület fűtési kW hőszükséglete egyértelműen a szigetelés mértékétől függő tényező.

Egy a mai előírásoknak pont megfelelő, az energiatanúsítvány szerint CC besorolású korszerű ingatlan átlag 101-130 kWh/m2 energiaigénnyel rendelkezik (ez 40 W/m2-es teljesítmény igénynek felel meg). Tehát egy jól szigetelt 100 m2-es új építésű ház fűtési energia-igénye 100 m2 x 40W/m2 = 4000 W, vagyis 4 kW. A fűtéstervezésnél tehát ezt az értéket kell figyelembe venni.

Elektromos fűtés, elektromos kazán

Elektromos fűtésnél a készüléken található vezérlőpanelről szabályozható és irányítható elektromos fűtőberendezésben a felmelegített 25-85 °C-os fűtővizet egy nagyhatékonyságú, beépített szivattyú juttatja el a szükséges helyekre.

A tényleges igényekhez tökéletesen igazodó rendszer így mind használati melegvíz előállítására, mind fűtésre egyaránt alkalmas, működése során pedig nem keletkezik semmilyen égéstermék.

Az elektromos fűtésrendszerek praktikusságuk, valamint gyors beüzemelhetőségük miatt kisebb lakások, hétvégi házak, üzletek és családi házak központi fűtésére egyaránt alkalmasak lehetnek. Ráadásul egy 6 kW-os maximális teljesítményű elektromos készülék is tökéletesen elegendő lehet egy 80-100 m2-es átlag méretű és felszereltségű otthon fűtésére.  

Ideális megoldás az elektromos fűtés abban az esetben, ha a lakóhely adottságainak okán lehetetlen a gázzal való fűtés, vagy, ha a lakásban nincs kémény, illetve, ha annak állapota nem megfelelő egy gáz- vagy fatüzelésű kazán működtetéséhez.

Kérje elektromos fűtési ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

 

elektromos_futes.jpg

Az elektromos fűtés jól kombinálható napelemekkel

A napelemes rendszerek telepítése hatékony megoldás lehet azokon a területeken, ahol nincs kiépítve a lakossági gázszolgáltatás, hiszen nem csak az egész éves garantált melegvíz ellátást képes támogatni, de könnyedén fedezhető vele részben vagy egészben az elektromos fűtés energiaigénye is.

Egy átlagos családi ház esetében a 6 kW-os elektromos fűtőtest (komplett ára: 250.000 Ft) éves szintű energiaigénye nagyjából 9000 kWh, ez az energiaigény 26-29 napelemmel (~4,5 millió Ft kulcsrakészen) teljes körűen fedezhető.

olimpia_hoszivattyu.jpg

Hőszivattyús rendszerek

A fűtésre, hűtésre és melegvíz ellátásra egyaránt alkalmas hőszivattyú, fűt a villany, gáz, olaj vagy vegyes-tüzelésű kazán helyett, hűt a klíma helyett, és meleg vizet is készít az átfolyós rendszerű gázcirkó, vagy épp a villanybojler helyett.

Minden olyan helyen, ahol alacsony fűtőhőmérsékletet igénylő, sugárzó hő-leadó felületű fűtésrendszert tervezünk kiépíteni, érdemes hőszivattyús fűtésrendszerben gondolkodni.

A kompakt kültéri egységből és egy beltéri szabályzóból álló gazdaságos és biztonságos hőszivattyús rendszer könnyen, gyorsan beszerelhető, ráadásul kéményre sincs szükség a működtetéséhez, pusztán csak elektromos áramra.

A hőszivattyú működtetéséhez szükséges elektromos áramot pedig részben vagy akár egészben is megspórolhatjuk, amennyiben azt napelemes rendszerrel állítjuk elő. Vagyis, amennyiben az ingatlanban szükséges hőérzet eléréséhez szükséges hőmennyiség egy 6 kW-os hőszivattyúval (ára: ~2,5-3 millió Ft kivitelezési költséggel) fedezhető, akkor a 3000 kWh-s energiaigényű hőszivattyú, vagyis annak működtetése 9 napelemmel /~1,7 millió Ft kulcsrakészen/ akár költségmentessé is tehető.

A hőszivattyús fűtésrendszerek gazdaságosságát már az áramszolgáltatók is támogatják, egy ún. GEO-tarifával (hőszivattyús áramtarifa módozattól függően 30-32 Ft/kWh).

Természetesen a fentiek csak a fűtési energiaigényre vonatkozó adatok, az ezen felüli áramfogyasztó eszközök (kisebb és nagyobb háztartási berendezések) működtetéséhez szükséges energia megtermeléséhez a telepítéskor szükséges további plusz napelemekkel számolni.

Kérje hőszivattyús ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

 

Megújuló energiaforrás 0%-os kamattal

A Magyar Fejlesztési Bank lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramot biztosít, már 0%-os kamatmentes hitel lehetőség is segíti a házak és lakások energetikai korszerűsítését, valamint az ehhez kapcsolódó, megújuló energiával működő szolgáltatások igénybevételét.

hogyan_epitsunk_0_energias_hazat.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr213741786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonsaifacska 2019.04.08. 13:45:16

Nálunk is elektromos fűtés van és tervezzük a napelem beszerzését. Már az elektromos fűtéssel is nagyon elégedettek vagyunk, de nagyon várjuk, hogy meglegyen a napelem is. Kíváncsi vagyok rá, hogy mennyivel lesz kevesebb a számlánk.

Ha valakinek segítség, akkor mi tőlük vettük a fűtőtesteket: www.elektromosfutotestek.hu/termekkategoriak/
(csak, mert tudom, hogy mennyire nehéz kiválasztani a megfelelőt)

kritizator 2019.11.22. 13:39:31

lakásméret, szigeteltség mértéke, éves számla???

Bálint_H 2019.11.25. 14:53:56

@bonsaifacska: Miért ajánlod az elektromosfutes.hu oldalhoz tartozó céget? Megnéztem a termékeket és nem a legolcsóbbak, de ha tényleg jók a fűtőtestek meg elegendő a garancia és tényleg segítenek, ha gond van, akkor érdemes lehet őket választani. Szóval kifejtenéd kérlek?
süti beállítások módosítása