Napkövető napelemes rendszer
2018. január 26. írta: Wagner Solar

Napkövető napelemes rendszer

Területi elhelyezkedés függvényében a napelemek dőlésszöge és tájolása alapján pontosan megadható a hasznosítható napenergia mennyisége, vagyis az, hogy az adott helyen mely tájolás és dőlésszög esetén lesz a várható hasznosítható napenergia hozama a legmagasabb.

st-2000.jpg

Miként érhető el a legjobb éves energiahozam napelemekkel?

Az optimális éves energiahozam déli tájolásnál és 35°-os dőlésszög esetén érhető el. Azonban amennyiben ettől irányban és szögben jelentősen eltér a napelemek számára rendelkezésre álló tetőfelület (például keleti tájolású és 45°-os dőlésszögű), a telepített napelem-rendszer várható éves maximum energiahozama az optimális      1000 kWh-hoz viszonyítva lényegesen, akár 25-30%-kal is alacsonyabb lehet.

A hozamcsökkenés kiküszöbölhető egy speciális tartószerkezet kiépítésével, amely a napelem-rendszert kiemeli a tetősíkból, azonban a tetőre rögzített, szabadon álló szerkezetek fokozott időjárási terhelésnek (szélviharok) vannak kitéve, mely kiemelés gyengébb teherbírású, régebbi tető és födém esetén nem alkalmazható.

Csökkent energiahozam prognózis esetén, vagy ha a telepítendő napelemmező mérete túl nagynak ígérkezik, abban az esetben ajánlott az egyedi tartószerkezetek kiépítése, valamint a trackelés, vagyis mechanikus, napkövető napelem mozgató rendszerek kiépítése. A speciális tartószerkezet, valamint a forgató motor és mozgató-mechanika miatt lényegesen nagyobb a napkövető rendszer bekerülési költsége (valamint a helyigénye is).

A talajon elhelyezett napelemeket ennek az összetett napkövető technológiának köszönhetően, megfelelő helyválasztás esetén napkeltétől egészen napnyugtáig a lehető legnagyobb felületen, valamint derékszög közeli szögben érheti a napsugárzás.

Mivel tehát a trackelés (napkövetés) folyamatosan és óraműpontossággal pozícionálja merőlegesre a napelemes felületet, jelentősen növelhető a napelem-rendszerből kitermelhető árammennyiség, vagyis így az éves kWh hozam.

Érdemes ezek alapján olyankor használni a napkövető rendszeres megoldást, ha ténylegesen nagy szükség van a teljesítményre (például más, kiegészítő energiaforrás nem áll rendelkezésre), vagyis a lehető legtöbbet szeretnénk kinyerni a kiépített rendszerünkből.

st_2000.PNG

Napkövető, egy- vagy több tengelyen mozgó napelem rögzítés

A tengelyek száma szerint két különböző megoldást alkalmaznak a napkövető rendszer telepítése során:

  • Az egy tengelyen futó rendszert, melynek becsült energiatermelés többlete 20-25%, valamint hatékonyabb a telepítése, ugyanis megawattonként kevesebb talapzatra van szükség.
  • A kéttengelyes rendszert, amely a fix telepítésű napelem-rendszerekhez képest gazdaságosabb, hiszen ezzel a rendszerrel a normál 35°-os dőlésszögben telepített rendszerekhez képest kb. 25-30%-os többlettermelés érhető el.

A bármilyen terepen alkalmazható, valós idejű érzékelőjű forgatómechanikával ellátott napkövető rendszerek mindig az optimális irány felé fordítják a napelemek felületét, így maximalizálva hatékonyan az egész éves energiatermelést.

Ezzel szemben a fényszenzoros rendszerek mindig a legfényesebb pontot keresik meg az égen és arra merőlegesen állítják be a napkövető egység napelemeit. A fényszenzoros rendszerek előnye, hogy használatukkal kiküszöbölhető a hótakarás miatti teljesítménycsökkenés és kisebb teljesítményű a rendszerigényük, valamint ehhez kisebb inverter is elegendő.

st2000-1.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr813605345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása