Munkapont keresés (hagyományos inverter esetén és SolarEdge inverternél)
2018. január 16. írta: Wagner Solar

Munkapont keresés (hagyományos inverter esetén és SolarEdge inverternél)

A gyorsan fejlődő napelemes technika egyik legfontosabb és egyre nagyobb teret nyerő újdonsága a napelem modulokhoz közvetlenül kapcsolódó munkapont-optimalizálók alkalmazása.

A hagyományos napelemes rendszerekben a napelem modulok egymással sorba kötve alkotnak egy sztringet, amelyen belül az egyes modulokon átfolyó áram erőssége azonos. Mivel mindig a legkisebb teljesítményű modul határozza meg az átfolyó áram erősségét, az az egész sztring teljesítményére kihatással van.

Egy napelem-sor teljesítményét a leggyengébb napelem határozza meg

Vagyis a sorba kötött napelemek – az inverter miatt – mindig az adott sorban található, leggyengébb teljesítményű napelemmel azonos szinten működnek, ha az adott napelem mező valamely része árnyékba kerül.

hagyomanyos_inverter.jpg

Napelemek működése hagyományos inverter esetén

Mi ennek az oka? Az, hogy a beépített inverter, a sorba kapcsolt napelemeknek mindig a közös munkapont maximumát keresi meg. Ha tehát valamelyik napelem gyengébben „muzsikál”, akkor az adja a maximumot.

A modul teljesítményére természetesen nem csak környező tárgyak (pl. fa, kémény) vetett árnyéka van kihatással. A különböző bevilágítási mérték (tájolás, dőlésszög), a hőmérséklet, az adott légáramlás valamint az egyéb mechanikai behatások is befolyásolják az egyes napelem modulok és sztringek teljesítményét.

Ezáltal, amennyiben a hagyományos rendszereknél egy sztringen belül a modulok hőmérséklete különbözik, akkor hozamveszteség jön létre, amely tovább növekszik, az egy-egy modulra került, egyéb szennyeződések mértékével. Idővel a napelemek öregednek, viszont a teljesítményváltozás is eltérő napelemenként, ami szintén veszteséghez vezethet.

Egy, két vagy több munkapont (MPT)

Bár nem ritkák a több munkaponttal rendelkező inverterek sem, de ezek két vagy maximum három munkaponttal rendelkeznek és nem többel. A két munkapontos úgynevezett dupla munkapontú inverterek már léteznek kis teljesítmény kategóriáknál is (pl. 3-4 kW), de tripla munkaponttal már csak a 12-15 kW feletti inverterek kategóriájában találkozhatunk. Ennek egyszerű az oka, ugyanis az inverter működéséhez szükség van egy minimális "startfeszültségre" ami még mindig kevés az optimális működéshez. Erről bővebben egy másik bejegyzésben írunk majd.

A lényeg, hogy családi házas méretben maximum két tájolást vagy dőlésszöget alkamazhatunk a dupla munkapontos inverterek miatt, de ha ennél többre lenne szükségünk, akkor azt csak további inverterek bevonásával oldhatjuk meg. Ilyen vagy efféle alkalmazásokra is kiváló megoldás a SolarEdge 25 éves garanciát kínáló teljesítmény optimalizálója. 

A SolarEdge inverterrel végre optimalizálhatjuk a teljesítményt!

Amennyiben minden napelemehez csatlakoztatunk egy SolarEdge teljesítmény optimalizálót és azokat sztringbe kötjük egy SolarEdge inverterrel, akkor csak az a napelem energiatermelése csökken, amelyiket negatív behatás éri. A többi modul változatlanul optimális munkapontban dolgozik és nem befolyásolja a sztringet a gyengébb napelem teljesítménye.

solaredge_inverter.jpg

Napelemek működése SolarEdge inverter esetén

Ugyanis a SolarEdge rendszereknél minden egyes napelem modulhoz tartozik egy MPPT (napelemmodul-szintű teljesítmény-optimalizáló), amely mindig az optimális munkapontban tartja a napelemet.

A hagyományos napelemes rendszerekhez képest kimutathatóan, akár 15-20%-os többlettermelés is várható az okos modulokkal kiépített, SolarEdge rendszerektől.

Rugalmas tájolás és kialakítás az új inverterrel

A napelemenkénti teljesítményoptimalizálás segítségével a SolarEdge rendszereknél nem szükséges a sztringeket (soros napelem körök) azonos tájolással elhelyezni, rugalmasan lehet alakítani a helyszíni lehetőségekhez.

10_1.jpg

SolarEde monitoring rendszere

A SolarEdge rendszerrel minden napelem energiatermelése interneten nyomonkövethető, így azonnal látszik, ha egy napelem meghibásodik, vagy az energiatermelése eltér a többi elemtől. A SolarEdge inverterek hatásfoka állandó 99,5% mind árnyékmentes, mind árnyékolt körülmények között.

Ez magasabb, mint bármely normál inverter legjobb hatásfoka, ami csak az optimális körülmények között igaz, az attól eltérő esetekben még kedvezőtlenebb.

Az újfajta, modulonkénti munkapont keresésnek köszönhetően egyszerű rendszerfelépítés érhető el az összetett tetőfelületek esetén is, valamint sokkal több, eltérő tájolású és dőlésszögű napelem mező rakható fel a tetőre, mivel a SolarEdge inverterek hatásfoka árnyékmentes és árnyékolt felületen is állandóan 99,5%.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr613514959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása