A poli- és monokristályos napelemek összehasonlítása
2017. november 22. írta: Wagner Solar

A poli- és monokristályos napelemek összehasonlítása

Több, mint hatvan éve létezik az a napelemtechnológia, amely alapjaiban határozta meg a jelen kor technikai fejlődését. Ennyi idő bőségesen elegendő egy objektív összehasonlításhoz.

1954-ben kezdődött el a napelemek jövője

1954 óta gyártják és finomítják a hosszú élettartamú szilícium félvezető réteggel készült, kristályos napelemeket. Ezeket a mai napig sorosan kötve, üveg előlap és műanyag hátlap közé laminálva készítik, hogy minél jobb hatásfokon legyenek képesek a napfényt felvenni és árammá konvertálni.

A kristályos napelemek, gyártási technológiájuknak megfelelően kétfajta cellaszerkezettel készülnek:

  • polikristályossal, amelynek négyzet alakú napelem cellái a szilícium több kristályos alakba dermedése során nyerik el formájukat, valamint
  • monokristályos szerkezettel, amelyek a homogén, tömbös szerkezet laponkénti felszeletelésével valamint nyolc élre vágásával nyerik el nyolcszög alakjukat.

A polikristályos szerkezet előnye a gyors gyártás

A polikristályos szerkezet kialakítása során a cél az, hogy számos kisebb kristályból álljon össze végül a napelem, így előállítása lényegesen kevesebb időbe kerül.

A rövid idejű előállításnak köszönhetően pedig a gyártási folyamat energiaszükséglete is jóval kevesebb, mint a monokristályos, tömbnövesztéses módszer energiaigénye, vagyis akár el is billenhetne a képzeletbeli mutatónk a polikristályos szerkezet javára.

ajanlatkeres.png

 

 

polikristalyos_napelem_1.jpg

 

Az elmúlt évek során el is billent mérleg a polikristály szerkezet felé, de ennek nincs más oka, mint az egyszerűbb, olcsóbb és gyorsan gyártástechnológia. Kijelenthetjük azt is, hogy a drágább monokristályos szerkezetű cellát előállítani vagy felhasználni csak komolyabb, nagyobb gyártók vállalnak fel.

A monokristályos szerkezet a direkt napfényt részesíti előnyben

Hiszen míg a monokristályos napelem a forró égövön, vagy kifejezetten direkt napfénynél nyújt jobb teljesítményt, addig a polikristályos szerkezetű napelemek jobban szeretik az északibb területek nem annyira direkt, szórt fényét, amely mellett stabilan képesek dolgozni akár a 15-17%-os hatásfokkal is. A monokistályos napelemek 17-22% hatásfokon dolgoznak.

monokristalyos_napelem.jpg

Ugyanakkor, Közép-Európa területén az éves hozamban mérhető lényegi különbség szinte nem is érzékelhető.

 

Piacon megfigyelhető változások

Bár idén már megfigyelhető az a tendencia, hogy polikristályos piacon kialakult túlzott árverseny miatt sok gyártó visszahozta portfóliójába a monokristályos paneleket vagy akár teljesen be is szűntették a polikristály modulok gyártását.

2017-ben a piacon kapható poly modulok közül a legerősebb 60 cellás változat 290-300 Wattpeak teljesítményben volt elérhető, míg a monokritályos modulok közül akár már 340-360 Wattpeak modulokkal is lehet találkozni, ugyan ebben a méretben, kategóriában.

A különbség a hétköznapokban minimális

A polikristályos, valamint monokristályos cellákból álló napelemek felhasználásában, a mindennapi gyakorlatban csak igen kismértékű különbség van. Azonban a monokristályos napelem rendszerek kiépítése fajlagosan többe kerülhet, mely egyes esetekben akár a megtérülés rovására is mehet.

Összességében tehát mindkét modellnek meg van a maga előnye és hátránya, ám alapos felmérést követően biztonsággal meg lehet állapítani, hogy az adott napsugárzási mutatók mellett, természetesen a területi adottságok figyelembevételével melyik típus képes a kívánt mennyiségű elektromos áramot előállítani.

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr913347133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása