Napelemek tisztítása
2017. augusztus 11. írta: Wagner Solar

Napelemek tisztítása

A napelemekkel sokan úgy vannak, mint mások az autójukkal: van, aki szökőévente tisztítja le alaposan, van, aki hetente fényesre mossa. Elvégre, akinek napelem-parkja van, az szeret biztosra menni teljesítmény terén is.

Egyáltalán kell takarítani a napelemeket?

Röviden megválaszolva: igen, természetesen, hiszen ha szennyeződés fedi a fotovoltaikus táblákat, csökken a beáramló fény mennyisége. De ahogy a természet "koszolja" úgy "tisztítja" is, egy-egy kiadósabb eső szépen lemossa a napelemekre lerakódott koszt. De érdemes áttekinteni, hogy mitől szennyeződhetnek a napelemek és milyen megoldás van a tisztán tartásukra.

manual.jpg

Hazánkban a legsúlyosabb és legáltalánosabb szennyezési forrás a természetes eredetű por. Tőlünk délebbre, közel az egyenlítőhöz már inkább a homok okoz gondokat, míg a nagyvárosoknál a légszennyezés a fő ludas.

Ritkább, ám jellemző szennyezés források még a hulló levelek, virágszirmok és az állati ürülék. A gyakoribb esőzés valamelyest enyhít a helyzeten, viszont érdemes a zivatarok után átnézni a napelem táblákat, mert a por akár sárként is megtapadhat rajtuk.

A szennyeződés negatívan változtatja meg a napelemek teljesítményét

Európán kívül, a száraz, sivatagos klímájú régiókban már egy negyed-fél év alatt közel 50 %-os hatékonyság-romlás is előfordulhat, sőt a napelemek teljesítménye egy nagyobb homokvihar után akár 75 %-kal is romolhat!

qy4nq4j7.bmp

Európában és általában az északi féltekén azért sokkal jobb a helyzet. A klíma és az időjárás – egyelőre – kedvezőnek számít a napelemes rendszerek számára, és a szennyezés is kisebb, Afrikához vagy Közép-Amerikához képest. Kontinentális szinten elmondható, hogy a szennyeződés átlagosan 1,5%-kal csökkenti a napelemek áramtermelő képességét.

Inkább szmog legyen, mint homokvihar

Ha részleteiben nézzük meg Európa helyzetét, akkor azt látjuk, hogy itt is igaz, ami a világ többi részén: ahol gyakoribb a homokvihar, a szálló porral teli levegő, ott akár 20% teljesítménycsökkenés is tapasztalható negyed év alatt.

Ezzel szemben az urbánus és organikus szennyeződés csak 5% csökkenést okoz, mi több, a homok strukturálisan is károsítja a napelemtáblákat.

Nagyobb problémát jelent azonban egy falevél vagy madárpiszok mint a por vagy a homok. Amennyiben csak egy kis részt takarunk be és nem az egész napelemet árnyékoljuk és a ByPass diódák nem aktiválódnak, akkor érdemes azonnal takarításhoz látni. Ha nem így teszünk, akkor Hot-Spot jelenség is kialakúlhat, ami hosszabb távon visszafordíthatatlan kárt okoz a napelemünkben.

A szennyezés a zsebünkre is károsan hat

A teljesítménycsökkenés a szakértőknek és tapasztalt napelem tulajdonosoknak mond igazán sokat, az átlagos felhasználó sokkal inkább az anyagi vonzatát fogja erősnek tartani. Forintban kifejezve ugyanis a veszteség Magyarországon akár elérheti az egy millió forintot is <500kW napelem parknál, nagyobb (több MW teljesítményű) napelem erőműnél viszont akár évi több tízmillió forintot kiesést is eredményezhet.

napelem_tisztitas.jpg

Ha napelemek segítségével akarjuk az áramszámlát csökkenteni, vagy akár teljesen kiváltani, érdemes lehet néha letakarítani a napelemeket. A tisztítást végezhetjük magunk is, amennyiben olyan helyen vannak a napelemek, hogy könnyen elérhetjük őket és nem veszélyezteti a testi épségünket. A másik megoldás, hogy erre szakosodott szakembereket hívunk ki, de át kell gondolni a professzionális takarítás és a várható termelés többlet hozamát, mert könnyen meg lehet hogy a két össze nincs még csak egyensúlyban sem.
Napelem parkoknál a legideálisabb megoldás a gépekkel való tisztítás és éves karbantartási szerződés megkötése kedvező feltételekkel.

Fontos Tipp!

A napelemek takarítását nem végezhetjük el bármivel, utána kell olvasni, de ha nem vagyunk benne biztosak mit használhatunk, akkor ki kell kérni a gyártó javaslatát a takarításhoz használt eszközök- és vegyszerekkel kapcsolatban. Vannak speciális takarító eszközök és tisztító folyadékok, melyek ára természetesen magasabb lehet, mint a háztartásban használt általános vegyszereké, de biztosak lehetünk benne, hogy nem okozunk vele kárt. Még a csapvíz is problémás lehet főleg ha kemény, hiszen a kiváló vízkő  is szennyezi a felületet  egy újabb felesleges réteggel.
Vannak speciálisan felületkezelt napkollektorok és napelemek is, melyek egyedi gondoskodást igényelhetnek. 

És ha már itt tartunk, a napkollektorok takarításáról se feledkezzünk meg, hiszen azok is ugyanúgy porosodhatnak, mint a napelemek.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4412740020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása