Felhők gyülekeznek a SolarWorld felett: a cég fizetésképtelen, a Hillsboro gyár sorsa homályos
2017. május 24. írta: Wagner Solar

Felhők gyülekeznek a SolarWorld felett: a cég fizetésképtelen, a Hillsboro gyár sorsa homályos

A Hillsboro egyik legnagyobb napelem gyárának német anyacége, a SolarWorld AG bejelentette szerdán, hogy nem tudja törleszteni tovább az adósságait, és a fizetésképtelenségért folyamodik. A 2016-os évet 92 millió euró mínusszal zárta a Solarworld

Bizonytalanná válhat az egész iparág sorsa?

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi fog történni a vállalat Oregon-műveletében, amely több tízmillió dollár értékű adókedvezményt kapott. A SolarWorld Americas 800 embert alkalmaz a 103 hektáros Washington állambéli campusában, és jelentős ügyfele a régió számos beszállítójának.

Ha a Hillsboro-i gyár bezárna, az végső csapás lenne a gazdasági fejlesztési stratégia számára, amelyet még egy évtizeddel korábban indított el az akkori igazgató, Ted Kulongoski, hogy szoláris erőművé alakítsa át az Oregont.

letoltes.png

Egy cég csődvédelmén múlik a fotovoltaikus ipar jövője?

A "folyamatos áringadozásra" hivatkozó vállalat írásbeli nyilatkozatban beszélt a kialakult csődhelyzetről. A SolarWorld elnökének bejelentése keserű pirula a cég és a napelem gyártók számára. "A következő hetek és hónapok döntik el Európa esetében a fotovoltaikus ipar jövőjét" –nyilatkozta Frank Asbeck. "Mindent megteszünk, hogy megőrizzük a lehető legtöbb munkahelyet." – tette hozzá.

A SolarWorld nyilatkozata

"A SolarWorld minden munkatársának nagy hálával tartozik az elmúlt évek és hónapok során tanusított rendkívüli küzdelemért, amelyet cégünk fennmaradásáért, valamint a napenergia-ágazatban a tisztességes versenyért folytattunk. A minőség, az automatizálás és a termelékenység révén elsőként fejlesztettük ki a nagy teljesítményű PERC cellákat és a Bisun modulokat… az elmúlt öt évben jelentősen csökkentettük gyártási költségeinket, miközben növeltük a teljesítményt és termékeink élettartamát.

A SolarWorld vezette az Egyesült Államokban és Európában az illegális dömpingáruk elleni harcot. A kínai vállalatok aláássák az EU és az USA dömpingellenes intézkedéseit vagy a termelésnek az ázsiai szomszédos országokra történő áthelyezésével vagy más módoko emiatt a napelemek és modulok árai drámaian csökkentek a tavalyi év közepe óta. A várható piaci stabilizáció helyett a kilátások az elkövetkező hónapokban is romlottak. Tekintettel erre a tendenciára, az év elején meghozott stratégiai intézkedések nem elegendőek a már elért üzembiztonsági szint fenntartásához. Ebben az összefüggésben az Igazgatótanács haladéktalanul benyújtja a fizetésképtelenséggel kapcsolatos kérelmet az illetékes német kerületi bíróságnál Németországban.

Ez egy keserű lépés a SolarWorld, az igazgatótanács, a munkatársaink és a napenergia ipar számára Németországban A következő hetek és hónapok döntik el Európa esetében a fotovoltaikus ipar jövőjét. Mindent megteszünk, hogy megőrizzük a lehető legtöbb munkahelyet. "

– Frank Asbeck, a SolarWorld AG vezérigazgatója és elnöke.

A keleti dömping a ruhaipar után a fotovoltaikus ipart is bedönti?

A cég már évek óta igyekszik védeni a piacot a kínai napelemek zömétől, mára pedig odáig jutottunk, hogy a nyugati fotovoltaikus és napelem-modulgyártók küszködnek a zuhanó árak és a globális túlkínálat miatt.

Paula Mints, az SPV Market Research fő elemzője szerint a SolarWorld bejelentése szomorú volt, de nem váratlan. A globális árképzési környezetet "halálosnak" nevezte, és azt mondta, hogy a nem kínai gyártók szinte képtelenek már versenyezni.

Mints szerint a 2012-es és a 2014-es kínai napelemtáblákra kivetett amerikai vámok túl alacsonyak, és túl későn vezették be őket, és hogy az amerikai kormány úgy avatkozott be, hogy nem értette meg az árképzési környezetet. Nagyon nehéz lesz minden hazai gyártót megmenteni a csődtől, tette hozzá, mivel mind a napelemek, mind a modulok árai egyre kisebbek a gyártók által fizetendő költségekhez képest.

A jövő kifürkészhetetlen

Jelen pillanatban nem lehet megjósolni, mit hoz a jövő, ám ha a tendencia folytatódik, meglehet, a kínai gyártók gyakorta sokkal gyengébb termékei megfojtják a nyugati gyártókat, akiknek kellő innovációra sem lesz elég pénze.

Ez pedig nagyon borús jövőt jósol a fotovoltaikus fejlődés számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3012537675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása