TwinPeak technológiával gyártott napelem
2017. május 11. írta: Wagner Solar

TwinPeak technológiával gyártott napelem

A napelem gyártók folyamatosan fejlesztenek, éppen ezért résen kell lenni, hogy a legújabb technológiát válasszuk, különben termelésben nagyot bukhatunk. Egy norvég gyártó olyan napelemmel állt elő, amellyel többlettermelést érhetünk el, ráadásul ár-érték arányban is kiváló. A jó hír, hogy ez a napelem már Magyarországon is elérhető.

A fejlesztés és új technológia elismeréseként a REC napelem 2015-ben az Intersolaron díjat is nyert. (Intersolar – Euró legnagyobb megújuló energiaforrásokkal foglalkozó kiállítása, amelyet Németországban szerveznek meg minden évben)

Miben más a REC napelem?

A REC új fotovoltaikus szolár paneljei „TwinPeak” technológiával készülnek, amelynek köszönhetően nagyobb hatékonysággal dolgozik, mint hagyományos társaik.

Miben hatékonyabb a REC TwinPeakszolár panel?

A szokványos szolár panelekkel összevetve a legszembetűnőbb különbség a (REC TwinPeak) fotovoltaikus elem szerkezetében mutatkozik meg, mely bár a standard 156 x 156 mm-es cellából indul ki, de két egyforma, 156 x 78 mm nagyságú "twin" szekcióra osztottak, ezáltal a panelen 120 darab cella helyezhető el.

rec_twinpeak_napelem.jpg

Teljesítményveszteség-csökkentés egyszerűen

Mindkét szekció 60-60 celláját, 20 elemenként sorba kapcsolták, majd az így kapott 3-3 sorozatot középtengelyüknél párhuzamosan összekötötték, így egy 120, a standardhoz mérten feleakkora cellákból álló panelt kaptak. A cellák felezésével az áthaladó áram a felére csökkent, a cellában tapasztalható ellenállás mérséklődött, ami által csökkent a cellán belüli teljesítményveszteség.

Hatékonyságnövelés gyűjtősínekkel

Az új fotovoltaikus REC panel további előnye, hogy vékonyabb gyűjtősínnel rendelkezik, amely nem csak kisebb területet fed le az árammá alakuló napsugarak elől, de az innovatív, négy gyűjtősínes technológia használatával mérséklődik a cellán belüli ellenállás, így elemenként 0,2 százalékkal
növekedhet a hatékonyság.

Továbbá, a csökkentett távolság (amit az elektronoknak a legközelebbi gyűjtősínig meg kell tenniük) jelentősen növeli az elektronok áramlását, ezáltal 2 Wp-vel a panel teljesítményét. Az elemeknek ez az új elrendezése a REC TwinPeak panelen még részleges árnyékolás esetén is javítja a panelek teljesítőképességét, maximális villanyáram-termelést téve lehetővé.

A helytakarékos junction box megosztással (miszerint 3 kisebb dobozban osztották el a funkciókat; szélsőkben csatlakozókábelek és konnektorok, valamint mindben van bypass dióda) nem csak csökkentették a panel belső ellenállását, de a dobozok körüli jobb hűtés által 15-20 °C-al csökkentett hőmérsékletnek köszönhetően a panel teljesítménye 1 Wp-vel nőtt.

Innovatív eljárásokkal növelt elektromos teljesítmény

Az energiateljesítmény növeléséhez hozzájáruló PERC technológia, egy olyan további-, az új REC paneleken alkalmazott, innovatív eljárás, mely során a cellák hátlapjára speciális dielektrikus, lézerrel perforált, valamint vezetőképes alumíniumos réteggel takart PERC réteget visznek fel. Ennek a PERC rétegnek köszönhetően javul az elem felületére eső fénysugárzás elnyelésének és villanyárammá alakulásának a képessége, a fényelnyelő-képesség javulásával pedig értelemszerűen megnövekszik a kedvezőtlenebb fényviszonyok melletti elektromos teljesítmény.

Az új réteg másik hatása, a cellák hátoldalán jelentkező passziválásnak köszönhető. A passziválás jelen esetben azt jelenti, hogy a cella alsó részében generált bármely elektron esetében kevésbé valószínű, hogy az elveszik az alumíniumrétegen, vagyis a visszavert fény visszatér az elem szerkezetébe, ami ott ismét elektromos töltetté válhat. így akár 4 Wp-vel is növekedhet az elem teljesítménye.

Az új REC TwinPeak napelemes panel, vagyis a különböző, innovatív technológiák ötvözésének eme hatékony eleme főleg azoknak optimális választás, akik maximális energiahozamot akarnak kinyerni viszonylag kicsi-, időszakosan és/vagy részben árnyékolt felületekből.

További termékinformációk:

  • Teljesítmény: 280-290 Wp
  • Kristályszerkezet: Poli
  • Technológia: TwinPeak
  • Teljesítmény tolerancia: -0 / +5 W
  • Termékgarancia: 10 év
  • Teljesítmény garancia: 25 év (80%)

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2312498213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padisah 2017.05.13. 10:24:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Lényegében ma is ez történik, csak hosszabbító helyett a szolgáltató párszor tíz méteres vezetékén."
Hát pedig a szolgáltató néhány 10 méteres vezetéke a rendszerhasználati díjba kerül, ha olcsóbb a hosszabbító, használják azt.

"Úgy az igazságos, hogy a hálózatfejlesztés és -karbantartás költségeit a fogyasztók annak arányában viseljék, amilyen mértékben igénybe veszik a hálózatot."
Az ilyen szocialista jellegű 'igazságos' akar lenni? A korrekt elszámolás a tényleges költségekhez igazodik. Az elektromos vezeték nem elkopik a használatban az elektronoktól, tehát a létrehozásának és a fenntartásának az ára független attól hogy megy-e rajta elektron vagy sem. Az csak attól függ hogy mennyi vezeték kell, mekkora teljesítmény, és hogy az időjárás, környezet mennyi karbantartási munkát csinál.

Teljesen igazságtalan dolog ha egy ember aki a vezetéket csak az idő 10%-ban használja, de akkor max teljesítményen, a tizedét fizeti annak, aki az idő 100%ban használja a vezetéket nulla és max teljesítmény között. A szolgáltató költsége mindkét esetben ugyanannyi!

BaitHrunner 2017.05.13. 10:30:35

@Quas!:
Egy ennyi idős rendszernél már jelentős teljesítmény romlással is számolni kell. Azt hiszem valahol 20 és 30 év között vállalnak garanciát 80%-ra. Összességében egyetértve veled, azt hiszem kijelenthetjük, hogy a jelenlegi rendszerben érdemes megtérülésről beszélni, piaci alapon viszont nagyon-nagyon kérdéses.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 10:32:55

@teddybear01:

1. Bocs, de csak a szavakon lovagolsz. Semmi nem termel energiát, mert él az energiamegmaradás törvénye. A szénerőmű vagy az atomerőmű sem termeli az energiát, csak átalakítja villamos energiává. Egészen konkrétan mindkettő egykori szupernovák energiáját alakítja át, hiszen ezekben jöttek létre a magasabb rendszámú elemek, mint pl. a szén vagy az urán.

Ezt mindenki tudja, mégis használjuk az energiatermelés szót. Kár volt belekötnöd a szóhasználatba.

"Azaz ha duplájára növelik a hatásfokot, akkor fele akkora méretű napelemtábla ad ugyanannyit, mint a régi."

Ettől ugye még nem tartod fölöslegesnek a hatásfok növelését?

2. Azért valamivel javul a rendelkezésre állás, mert gyengébb megvilágításnál is többet fog termelni. Sötétben persze semmit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 10:57:00

@padisah:

Abban esetleg igazad lehet, hogy a beszedett rendszerhasználati díjak összegének a tényleges költségekhez kellene igazodnia. De ettől még áll, hogy e költségek fogyasztók közötti szétosztásának legigazságosabb módja a fogyasztás szerinti számlázás.

Amúgy a rendszer használatának díját miért is kellene a költségekhez igazítani? Piacgazdaságban a szolgáltató egy árucikkért vsgy szolgáltatásért annyit kér, amennyit a piac megfizet. Ugyan miért ne lehetne a rendszerhasználaton is profitja?

Persze ez esetben azt is el kell fogadnod, hogy ha az utcátokban leég a trafó, akkor a trafóra kötött fogyasztók számára, köztük a te számodra egy ideig alaposan megnő a rendszerhasználati díj. Talán nem tévedek nagyot, ha ez esetben az elsők között tiltakoznál.

"Az ilyen szocialista jellegű 'igazságos' akar lenni? A korrekt elszámolás a tényleges költségekhez igazodik. Az elektromos vezeték nem elkopik a használatban az elektronoktól, tehát a létrehozásának és a fenntartásának az ára független attól hogy megy-e rajta elektron vagy sem. "

Most akkor alkalmazd ezt vonatjegyre, telefondíjra vagy víz- és csatornadíjra.

eßemfaßom meg áll 2017.05.13. 13:20:49

@sumes67: "Ha nem érné meg a piaci szereplőknek, (állam, áramszolgáltató) akkor nem lenne oda vissza mérős rendszer"

Az állam nem piaci szereplő, a piaci szereplőknek (szolgáltató) meg nem éri meg de az állam kötelezi erre őket mert politikailag fel kell mutatni valamiféle zöldtámogatást. Most komolyan szerinted mekkora biznisz az elmunek 37Ft-ért venni az áramot amit 37Ft-ért tud eladni ahelyett, hogy a piacról venné 0-17Ft közti áron. Mert ugye a napelem jellemzően pont akkor termel amikor egyébként is az összes napelem ontja a magából az áramot így piaci ár éppen alacsony lenne.

eßemfaßom meg áll 2017.05.13. 13:26:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Igen nagy eséllyel a legközelebbi trafóig sem kell elvinni, mert már a szomszédja elfogyasztja a betáplált delejt."

Nem vagyok benne biztos, hogy azokon a verőfényes nyári deleken amikor a napelemek a nagymennyiséget termelik, olyan sokan üldögélnének otthon és hegesztenének vagy sütögetnének a villanysütőben hogy ott helyben elhasználhassák a szomszéd áramát és hogy a szolgáltató annyira örül neki, hogy 37Ft-ot fizethet azért a tehermentesülésért

Pipas 2017.05.13. 13:37:49

@sumes67: "Ha többet termelsz, mint az éves fogyasztás, azt töredék áron veszi vissza . "

Ugyanannyiért veszi vissza, mint amennyiért neked eladja, csak nem számolhatsz fel hálózathasználati díjat. Ez meg mondjuk normális, vicces lenne, ha a szolgáltató neked fizetne hálózathasználati díjat amiért használod a hálózatát. :D

_Wasp_ 2017.05.13. 13:46:20

@eßemfaßom meg áll: Nekem se akkora biznisz megvenni azt az áramot 37 forintért, amit a "piacról 0-17 Ft közti" árral lehet megvenni. Különösen, ha beleszámolom azokat az adóforintjaimat, amiket egy olyan erőműre költenek, ami mondjuk 50+ Ft-os áron állít elő villamos áramot. Szívesen adnám én el az áramot "piaci áron" 0-17 ft között, de akkor kapjam is meg annyiért, vagy hasonló áron :)

Harmadrészt pedig azzal egyetértek, hogy a rendszerhasználatot valahogy meg lehet fizetniük azoknak a felhasználóknak, akik vissza is táplálnak a hálózatba (mert pl a hálózat vesztesége, illetve üzemeltetési ára logikusan megkívánná), bár mondjuk ez ellen szól, hogy lokálisan válik felhasználhatóvá a lokálisan megtermelt energia, emiatt a gerincvezetékek fenntartása illetve az alaperőművek kisebbre méretezése spórolást jelent, illetve van egy vonatkozó eu direktíva is amivel ez ellentétes lenne.

2017.05.13. 13:48:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azt mondasz amit akarsz, itt van elöttem kb 6 cég ajánlata, mivel mi tényleg meg is vesszük, nem csak írkálunk róla. Mivel mindegyik cégtől ajánlatot kell kérni, nem pedig a honlapon van, azt lesheted, hogy linkelgetni fogok, aztán jön a többi idióta, hogy reklámozom. Kérj ajánlatokat cégektől, és meglátod mi mennyi.

2017.05.13. 14:04:10

@eßemfaßom meg áll: onnan kapsz, ahonnan ajánlatot kérsz, kérj és okosodj, ne itt picsogj, hogy megnézted egy oldalon, és drágább volt. Én nem fogok neked linkelni, hisz max olyan céget lehetne, ahol szintén ki van írva, hogy kérj ajánlatot, ahogy fentebb is írtam.

Az már tisztán látszik, hogy az olvasás is nehézkes: hol írtam, hogy a hőszivattyú az árban van? azt írtam, hogy még sima éjszakai árammal is olcsóbb fűteni, mint gázzal.

Tisztán látszik csak hisztizel, és az okokat keresed, hogy jajj, miért lesz olyan rossz.. gondolom a panelban kinlódsz, hogy nem tudod feltenni a napelemet, akkor már másnak se legyen, de képzeld, lesz. Itt ahol mi lakunk, már minden 10. házon rajta van, biztos mindenki jól rábaszott, csak titkolja. Azt is írtam, hogy bekötési díjjal együtt kb 7 év a reális megtérülés, és pontosan tudom, hogy ezt nem fogja írni egyik cég sem, de minket ez rohadtul nem is érdekel. Kiszámoltuk, és jónak találtuk. Eredetileg nem oda-vissza pörgő órával gondoltuk, de itthon még nem terjedtek el a Tesla féle háztartási akkupakkok, amint lesz, leszarjuk a hálózatot, mert úgy is meg fogják adóztatni, mivel az elvtársak új gázerőműveiknek betesz a cucc.

A másik amire nem gondolsz, hogyha a napelemesek betáplálnak, az csak és kizárólag az elvtársaknak szar, mert a gázos erőműveiket nem tudják épp csúcsra járatni, mikor süt a nap. Ugyanis csak annyi történik, hogy a csúcserőműveket kell visszafogni. Ez persze nem üzlet azoknak, akik épp most építettek gázerőművet.

Pipas 2017.05.13. 14:10:23

@okostojas007: Én például elhiszem, hogy te 36%-os árengedménnyel kapod a napelemes rendszert, csak akkor szerintem ne azt írd, hogy "1.2m-ért már kapsz 5kw" rendszert, hanem azt írd, hogy *én* majdnem féláron kapom a rendszereket és *nekem* 8 év alatt megtérül. :D

Aztán mindenki elhiszi aki akarja. Aki meg nem, az úgy számol, hogy neki 10-12 év lesz a megtérülés... oppá, várjunk, a termelt villanynál is nagyvonalu voltál... :D meg persze feltételezted, hogy optimális a tájolás... meg nincs árnyék... ;)

Pipas 2017.05.13. 14:12:25

@okostojas007: "Ez persze nem üzlet azoknak, akik épp most építettek gázerőművet. "

Ó, a gázerműveseknek hatalmas biznic a napelem, nagyot kaszálnak rajta. Szerintem ne féltsd őket. :D

2017.05.13. 14:19:31

@Pipas: nem 36%-os árengedmény, de tény, hogy nem csak magyar cégeket kérdeztünk meg. Nem tudom honnan veszitek az árakat, de csak 1 év alatt kb 20%-al estek(ezért hisztiznek a német napelem gyártók, hogy jobban adóztassák meg a kínai cellákat). Az inverterek árai konkrétan a felére zuhantak vissza, és jóval több márkát elfogadnak már, mint 2 éve. Semmi más dolgod nincs, mint újra árajánlatot kérni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 14:20:26

@eßemfaßom meg áll:

Na jó, talán több szomszéd együtt használja fel. Hűtőszekrények, klímák, esetleg villanytűzhely, sok helyen egész nap megy a tévé, szóval amíg nincs sok visszatápláló egy trafó ellátási körzetében, addig azért a szomszédok elhasználják.

Persze ez csak addig nem okoz rendszerirányítási gondokat, amíg kevesen táplálnak vissza.

A szolgáltató nyilván nem örül neki, ezért is gondolom, higy az éves szaldónak meg vannak számlálva a napjai.

Pipas 2017.05.13. 14:21:19

@okostojas007: "de itthon még nem terjedtek el a Tesla féle háztartási akkupakkok, amint lesz, leszarjuk a hálózatot, mert úgy is meg fogják adóztatni"

Az jó kis megtérülés lesz, akkupakk. :D Gyakorlatilag az egész világon mindenki tudja, hogy akkupakkot akkor használj, ha nincs hálózat, mert annál drágább megoldást csak akkor tudnál csinálni, ha örökbefogadnád a pumped gabo csaját. :D

"hol írtam, hogy a hőszivattyú az árban van?"

A 2 milliós napelemes rendszerre azt mondtad, hogy 1,2-ért lehet venni, a 2 millás hőszivattyú árát meg egyszerűen nem vettedd figyelembe. Aztán felülbecsülted a várható éves termelést, kiszámoltál egy hihetetlen megtérülési időt és mindenkit lehülyézel, aki szóvá teszi.

Senki sem vonja kétségbe, hogy megéri a nepelemes rendszer, sokan csináltatnak, de amit itt előadtál az mondjuk gáz. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 14:23:03

@okostojas007:

Értelek, tehát nem tudsz ilyen céget mondani, viszont legalább megpróbálod kimagyarázni.

Pipas 2017.05.13. 14:25:04

@okostojas007: "nem 36%-os árengedmény, de tény, hogy nem csak magyar cégeket kérdeztünk meg."

Az interneten van egy halom árajánlat, ahhoz képes kábé 36%-al kevesebbet mondasz. Amit mondasz, arról egy árangedmény sincs. Így számoltam ki a 36%-ot.

"de csak 1 év alatt kb 20%-al estek"

Nagy lett a verseny. Viszont elég hihetetlennek tartom, hogy a neten megtalálható több tucat magyar cég mind jelentpsen drágább áron reklámozza magát, mint amennyiért dolgozik. Elég kontraproduktív lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 14:31:13

@okostojas007:

"itthon még nem terjedtek el a Tesla féle háztartási akkupakkok, amint lesz, leszarjuk a hálózatot"

Aha, télen meg a nyáron az akkupakkban eltárolt delejjel hajtod a hőszivattyút, mi?

Számold már ki, mekkora akkupakk kellene ahhoz, hogy télire eltárold a napsütésesebb hónapokban megtermelt pár MWh-t. Mert ugye a téli hónapokban a nyárinak kb. harmada a termelés, az is időben eléggé kiszámíthatatlanul. Nem ritka, hogy hetekig alig süt ki a nap, akkor majd hetekig az akkupakkból kiszedett árammal hőszivattyúzol?

2017.05.13. 14:45:45

@Pipas: értem, tehát az eu-s kalkulátor hazudik, de te megmondod a tutit.

re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

nem tárolom el télire az akkupakkban , ilyet sohasem írtam, megint olyasmiket hazudsz, amiről szó se volt. Természetesen máshogy kell megtervezni egy akkus rendszert, és nem köthetem rá a fűtést.

Pipas 2017.05.13. 14:49:04

@okostojas007: "nem tárolom el télire az akkupakkban , ilyet sohasem írtam, megint olyasmiket hazudsz, amiről szó se volt. "

Én írtam volna télről?

"értem, tehát az eu-s kalkulátor hazudik, de te megmondod a tutit."

Hogyan hoztál ki itt 6000-et?

2017.05.13. 14:50:09

@Pipas: 7 évet írtam, ami szerintem reális, elkellett volna olvasni? az, hogy mi kaptunk 1.2 körüli ajánlatot, az most az én hibám? , 2 millió alatt volt az összes ajánlat(ami nem listaáras volt, hanem tényleges konkrét leírás). Sok szlovák cég is visszaírt, ők voltak talán a legolcsóbbak.

2017.05.13. 14:51:42

@Pipas: 5780 ha csak simán egy 5-öst beírsz .. nagyon bonyolult...

Pipas 2017.05.13. 14:58:06

@okostojas007: "5780 ha csak simán egy 5-öst beírsz .. nagyon bonyolult... "

És akkor miért 6000-el számoltál? :D

sakkosfx 2017.05.13. 15:07:21

Olvastam egy új találmányról állitólag csak ráfestik egy papirra és müködik és igen olcsó lesz, mint egy újság! Azt kell megvárni, hogy azt kezdjék árulni! És nem milliókat beruházni! És igen kell a Paks 2 . Ha sikerül megszabadulni nép nyúzóinktól és ipart akarnánk telepíteni, ahhoz nem elég a napelem! Például az aluminium gyártásához!

2017.05.13. 15:07:34

@Pipas: te miért 5500-al számoltál? Egyébként meg van olyan típus, amivel 6100 felett jön ki.

2017.05.13. 15:09:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: írkálj még hülyeségeket, nem hat meg, sehol se írtam ilyet, hogy akkuról hőszivattyút hajtok.

2017.05.13. 15:12:52

@Pipas: az interneten az árak tartalmazzák a telepítés költségét, én sohase írtam, hogy nem mi szereljük fel.

Pipas 2017.05.13. 15:24:32

@okostojas007: "én sohase írtam, hogy nem mi szereljük fel. "

Tehát az üzembe helyezésért sem számoltál kötlséget. Mondom, megteleheted, de akkor a számításodat ne úgy add elő, hogy az mindenkinek így jön ki, hogy az mindenkinél érvényes. Nem áll mindenkinek ingyen munkaerő a rendelkezésére.

2017.05.13. 15:30:09

@Pipas: ingyen munkaerő? nem rabszolgákat tartunk, hanem magunk csináljuk.

Netuddki. 2017.05.13. 15:53:23

@okostojas007: Kamuzol. Nem tudom hogyan jött ki az 1.2milka 5kW-os rendszerre, de telepítéssel, ÁFÁ-val együtt KAMU. Csak az 5kW-os inverter bruttó 400ezer körül van.

Persze vannak olyanok akik 5kW-os inverterhez 3kWp napelemet ajánlanak, de az nem 5kW-os rendszer lesz. Vagy fordítva. De az inverteren nagyon nem lehet spórolni.

Netuddki. 2017.05.13. 16:10:53

@_Wasp_: Azért azt tegyük még hozzá, hogy a lokálisan megtermelt napenergiát az áramszolgáltató ugyanannyiért adja el a szomszédnak, mintha az 1000km távolságból, mindenféle veszteséggel felszámított áron került volna oda. Ami a szolgáltatónak gyakorlatilag 1 villanyóra csere árába kerül, mert a teljes beruházást nem neki kell kifizetnie.

Valamelyik okoska, valami állami támogatást emlegetett ezzel kapcsolatban. Az nem állami támogatás, hogy a villamos energia szolgáltató elszámolja a termelést és a fogyasztást. Különben is, a túltermelésért meg egyenesen nevetséges összeget fizet.
A 27%-os áfa és a napelem termékdíj + újabb adó meg mióta állami támogatás? Ilyen hülye egy ország szerintem nincsen a Földön még egy.
Persze az állam majd tartani fogja a markát, amikor a fel nem használt CO2 kvótákat eladja más országoknak. A minimum az lenne, hogy fizessék ki azoknak akik beruháznak megújuló energiára a saját költségükön!

Az új adó meg egy oltári nagy baromság. Nem tudtak jobb indokot kitalálni?
Egy áramtermelőt mióta kell, hogy érdekeljen a szolgáltató rendszerének a használata? Ugyanis aki felhasználja az áramot, az fogja fizetni a rendszerhasználati díjat is. A termelőtől is még egyszer beszednék? Na ne!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 17:04:11

@okostojas007:

"sehol se írtam ilyet, hogy akkuról hőszivattyút hajtok."

Már hogyne írtál volna:

"itthon még nem terjedtek el a Tesla féle háztartási akkupakkok, amint lesz, leszarjuk a hálózatot"

Miről hajtod a hőszivattyút, ha elfelejted a hálózatot?

2017.05.13. 17:39:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha elolvastad volna, akkor megértetted volna, mi az az éjszakai áram. kötözködj mással

2017.05.13. 17:40:17

@Tibi !: 1. sehol se írtam telepítési díjat. 2. írtam, hogy több külföldi cég is jelentkezett, és ott nem 27% az áfa

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 17:40:59

@okostojas007:

A vezérelt (már rég nem éjszakai) áram talán nem a hálózatból jön?

Mesélj másnak ökörségeket.

Pipas 2017.05.13. 18:40:49

@okostojas007: "ingyen munkaerő? nem rabszolgákat tartunk, hanem magunk csináljuk. "

Ha nem számoltál telepítési költséggel, akkor ingyen munkaerővel számoltál. Én például jobban keresek mint a napelemtelepítő munkatársak, ezért ha én csinálnám, akkor többe kerülne, mintha céggel telepíttetném. Persze megtehetném, hogy nem számolok munkadíjat, akkor meg egyszerűen átverném magam. :(

2017.05.13. 18:42:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: kár veled vitatkozni, szövegértésed konvergál a nullához, vagy szándékosan játszod a hülyét.

2017.05.13. 18:51:30

Pipas: ez attól függ, hogy van e szabadidőd, és kedved, nem csak attól, hogy jobban keresel e. Nekünk ez inkább érdekes családi program, mint munka, mert mindenki barkácsmániás. Ez kb olyan kijelentés volt, hogy olcsóbb a paradicsom-paprika a boltban, a sok hülye meg kertészkedik :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 18:52:37

@okostojas007:

Maradjunk abban, hogy egy bődületes marhaságot és egy nettó hazugságot is írtál:

1) Hiába lesz bármennyire olcsó a PowerWall, ettől még a hálózatot nem szarhatod le.

2) 1.2 milláért lehet kapni 5kWp napelemrendszert.

Ennél már csak az a szánalmasabb, ahogy próbálod kimagyarázni őket.

2017.05.13. 19:00:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: maradjunk annyiban, hogy olvasni se tudsz, és imádsz ferdíteni.

1. le lehet szarni a hálózatot, ha a megtermelt energiát a powerwallból használom el, ekkor nem kell fizetni a rendszerhasználati díjat, hisz erre vonatkozott a hálózat "leszarása". Ez még a leírásba is szerepel, hogy csak a hálózatra kötött rendszer után fizetendő a díj.
2. igen, lehet, csak fel kell szerelni .. de látom neked ez minimum atomfizika, aki még egy csavarhúzót se látott..

gondolom ilyeneket árulsz, azt rosszul veszi ki, ha valaki maga akarja összerakni, ígyjártál.

Ennél már csak az szánalmasabb, hogy próbálod összemosni a hőszivattyút az akkupakkal, ami full másik postban volt teljesen másra reagálva.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 19:06:11

@okostojas007:

Kicsim, ha úgy érzed, hogy félreértettek, akkor talán próbálj meg értelmesen fogalmazni.

De esetedben nem fogalmazási jellegű volt a gond. Napelemről járatni hőszivattyút, hát ez bizony epic fail.

2017.05.13. 19:17:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: pedig nem, mivel éves elszámolás van, de te csak fűts gázzal :)

Netuddki. 2017.05.13. 19:34:43

@okostojas007: OK, te fel tudod szerelni, ÁFA nélkül. De a többiek meg nem, nekik nem fog kijönni 1.2milkából.
Ha viszont te szereled, akkor a szolgáltatód soha nem fogja neked bekötni a hálózatba. Kivéve ha nem egy regisztrált napelemes szerelő vagy.
De tökmindegy, maradjunk annyiban, hogy egy átlagmagyarnak NEM jön ki annyiból amennyit írtál. Ennyi.

Sok mindent megcsinálok én is, de speciel egy ilyen rendszernek még akkor se állnék neki ha a szolgáltató elfogadná.

2017.05.13. 20:32:55

@Tibi !: nem is mondtam, hogy mindenki csinálja maga, árajánlatokat kértünk rendszerekre, a legtöbb árajánlatban a szerelési-telepitési díjat külön írták, főleg a külföldi cégek. Azt se állítom, hogy az 1.2m-es a legjobb minőségű, hanem azt, hogy ennyiből is lehet. A minősített szerelőt nem értem ez nem klíma(villamos munkákra a fél családnak megvan a papírja, még ipari rendszerekhez is). Természetesen ahhoz, hogy hálózatra köthető legyen, kijönnek a szolgáltatótól, lesz próbaüzem is, és megfelelő inverter szükséges, a szolgáltató emberének át kell vennie, meg a papírmunkát időben elindítani. Ez biztos, hogy plussz költség, de az új villanyóra a 2 milliós árban sincs benne, viszont az biztos, hogy ők gyakorlottabban intézik az ügyeket (meg a magyar uram-bátyám rendszerben jó eséllyel előre is veszik őket). A neten most 5kwp-re a legolcsóbb amit találtam 1.8m telepítéssel, ha ennél a cégnél összekattingatom alkatrészekből, akkor jött ki kb 1.4m-re, tehát nemigazán értem miért rugóznak a külföldi 1.2m-s ajánlaton, de már látom, hogy én vagyok a hülye, mert le mertem írni, látom valami miatt ez sokakat érzékenyen érint.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 21:21:35

@okostojas007:

"pedig nem, mivel éves elszámolás van, de te csak fűts gázzal :)"

Az előbb még le akartsd szarni a hálózatot, most meg éves elszámolásról hadoválsz.

eßemfaßom meg áll 2017.05.13. 21:24:11

@_Wasp_: "Nekem se akkora biznisz megvenni azt az áramot 37 forintért, amit a "piacról 0-17 Ft közti" árral lehet megvenni."

Szerintem sokkal jobb biznisz megvenni 37Ft-ért a szolgáltatótól mint kiépíteni egy vezetéket Paksig/a Mátrába meg egyet Kisköréig aztán kiépíteni ehhez a szabályozást magamnak, de te tudod.

eßemfaßom meg áll 2017.05.13. 21:25:25

@okostojas007: "Az már tisztán látszik, hogy az olvasás is nehézkes:" hol írtam én bármit höszívattyúról?

eßemfaßom meg áll 2017.05.13. 21:37:27

@okostojas007: "Eredetileg nem oda-vissza pörgő órával gondoltuk, de itthon még nem terjedtek el a Tesla féle háztartási akkupakkok, amint lesz, leszarjuk a hálózatot",

Amikor télen az 5KWp-s cuccod naponta 0-2KWh között termel akkor mire mész a teslafaladdal? Vagy azt a pár téli hónapot ki lehet húzni gyertyával meg mosóteknővel és a höszivattyűs fűtés majd a benzinaggregátról megy?

lehet, hogy újat mondok de a teslafal oda való ahol télen-nyáron alig van különbség a napsütéses órák számában (ez pl az usa déli fele), ahol annyi a dolga, hogy a nappali maradékárammal éjjel is menjen a hűtő, nem oda ahol 5x különbség van a nyári és téli hónapok napsütése között.

"mert úgy is meg fogják adóztatni, mivel az elvtársak új gázerőműveiknek betesz a cucc."

Spec pont a gázerőművek imádják a nap és szélerőműveket, ugyanis őket pörgetik fel minden felhőnél és szélcsökkenésnél. A gázerőművek a napelemet ajánlják.

eßemfaßom meg áll 2017.05.13. 21:38:51

@okostojas007: "nem tárolom el télire az akkupakkban"

ja akkor tényleg marad az télre aggregátor meg a fafűtés de legalább egy vagyont elkölthetsz aksira :)

eßemfaßom meg áll 2017.05.13. 21:42:57

@okostojas007: ja, hogy a "leszarom a hálózatot" napelemesül azt jelenti, hogy "amikor nem süt a nap akkor azért használom paksot" :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.13. 21:43:53

@eßemfaßom meg áll:

Nem érti, pedig már én is leírtam neki:

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Számold már ki, mekkora akkupakk kellene ahhoz, hogy télire eltárold a napsütésesebb hónapokban megtermelt pár MWh-t. Mert ugye a téli hónapokban a nyárinak kb. harmada a termelés, az is időben eléggé kiszámíthatatlanul. Nem ritka, hogy hetekig alig süt ki a nap, akkor majd hetekig az akkupakkból kiszedett árammal hőszivattyúzol?"

2017.05.13. 22:45:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: még mindig fogyatékos vagy, ki a fene mondta, hogy akkuról fűtenék?
a rendszerhasználati díjat lehet elkerülni az akkuval, ha az túl sokba kerülne (pl 8kw-os rendszernél 4 az akkuba, 4 a hálózatra termelne), de felesleges válaszolnom, mert úgy is csak összevissza magyarázól, és hazudsz, hogy mit mondtam. A szokásos ferdítésed, hogy akkuból hajtanám a hőszivattyút(holott írtam, hogy éjszakai áramból), és erről úgy látszik nem sikerült leszállnod, dehát én vagyok a hülye, mert ilyen idiótával vitatkozom. Még kihagytad, hogy nappal is kell fűteni, és a többi baromságot, hajrá, van még mibe belekötni.

2017.05.13. 22:57:02

@eßemfaßom meg áll: 30k/hó most a villanyszámla, ezt részben lehetne akkuval és egy kisebb teljesítményű napelemrendszerrel csökkenteni, neked is mondom, mert fogyatékos barátod nem értette meg, nem, nem erről fűtenék (bár hűteni tökéletes). Ez volt az eredeti koncepció, mert ilyenkor nem kéne engedélyeztetni, az inverter és az engedélyezés árából meg akku-t is lehetne venni.

_Wasp_ 2017.05.14. 00:26:09

@eßemfaßom meg áll: a pakson illetve a mátrában előállított villanyáramot csak én használnám? ne beszéljünk zöldségeket...

ha én is ilyen demagóg akarnék lenni, akkor elmondanám, hogy a vezetéket már kiépítettem, mert az adóforintjaimból lett finanszírozva, úgyhogy arányos mértékben hadd használjam már

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.14. 06:32:56

@okostojas007:

Reménytelen eset vagy. Sebaj, majd megtanulod a saját károdon.

Pipas 2017.05.14. 06:48:48

@okostojas007: "le lehet szarni a hálózatot, ha a megtermelt energiát a powerwallból használom el, ekkor nem kell fizetni a rendszerhasználati díjat, hisz erre vonatkozott a hálózat "leszarása"."

Alapvető tévedésbe vagy, sőt olyan tévedésben, ami igen sokba fáj. A visszatáplálós rendszereknél nem kell fizetni a "rendszerhasználati" díjat. Amit július délben betáplálsz, azt visszaveheted december éjszaka anélkül, hogy a hálózat vagy az erőmű használatáért fizetned kellene.

Csak azért, hogy a nappal megtermelt áramot később visszavedd teljesen felesleges akkumulátoros rendszert telepíteni. Nem is telepít senki.

Kizárólag akkor indokolt az aksis rendszer, ha nincs elektromos hálózat.

És még valami: te mondod azt, hogy majd ti megoldjátok a telepítést okosan, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy az alapokkal sem nagyon vagy tisztába. Nem gondolnám, hogy 600V-os egyenáramú renszert kellene telepítened, ha ilyen alapvető dolgokat keversz. Nem jól raksz össze egy csatlakozót, szétmegy, ívet fog, aztán leég a házad. :(

eßemfaßom meg áll 2017.05.14. 07:54:16

@okostojas007: "a rendszerhasználati díjat lehet elkerülni az akkuval, ha az túl sokba kerülne (pl 8kw-os rendszernél 4 az akkuba, 4 a hálózatra termelne"

egyre jobban belebonyolódsz. Szóval már építesz párhuzamosan egy szigetüzemű rendszert meg egy hálózatba táplálósat teljesen elkülönitve egymástól a házadban kialakított 2 külön villamos hálózatnak (mert arra nem fogsz engedélyt kapni, hogy ugyanazok a fogyasztók egyszerre legyen rákötve az aksis meg a visszatáplálós rendszeredre)

Mindemellett kiszámoltad hány évtized lesz az aksis rendszer megtérülési ideje?

Egyre inkább úgy néz ki, hogy te szimplán tréfálkozol.

eßemfaßom meg áll 2017.05.14. 07:59:33

@_Wasp_: És ez hogy jön ide? Onnan indultunk, hogy neked nem biznisz megvenni a szolgáltató drótján érkező delejt 37-ért. Szerintem meg biznisz, mert a másik megoldás (saját drótot húzni paksig nem a szolgáltatóét használni díjért) sokkal drágább lenne.

eßemfaßom meg áll 2017.05.14. 08:14:53

@okostojas007: "Ez volt az eredeti koncepció"

És ezt honnan kellett volna tudnia a kommentelőknek a korábbi hozzászólásaid alapján? Mert eddig erről egy szót se irtál.

Mindemellett még mindig kérdéses hány évtized alatt térül meg az aksis beruházásod. Ugye az aksi miatt eleve nagyobb kapacitást kell kiépítened mint amennyit elhasználsz különben az aksid csak dísz és azért ey li-ion aksipakk nem örökélet meg egy nap, szóval igen jó esélyed van arra, hogy mire már látnád a megtérülést addigra lehet venni az ujabb aksifalat másfélmilláért

És még mindig ott van a párhuzamos hálózat kérdése, mert ugye olyat nem lehet csinálni, hogy a házad egyszerre lóg az elmün is meg a teslafalon is szóval mit csinálsz, a légkondiknak meg a medencefűtésnek csinálsz külön hálózatot?

padisah 2017.05.14. 08:27:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem csak az összegének, lehet benne valamilyen simítás, vagy aggregáció, de alapvetően a konkrét felhasználó viselkedéséhez, profiljához kellene igazodnia az általa igénybe vett szolgáltatás árának, ha nem így van, akkor az igazságtalan. Nem ugyanazért a szolgáltatásért fizeti A-B-C felhasználó ugyanazt a pénzt.

Ugye a szocialista igazságoság pl. ezt fordítva szereti. Bemész a kisboltba, kérek egy kiló kenyeret!. Erre az eladó visszakérdez, magának mennyi a fizetése? Ja, ha ennyit keres akkor magának 400 ft, a nyugdíjas néninek csak 120 lenne.

Az egészségügyi szolgáltatás pont így árazodik, minnél többet keresel, annál többet fizetsz, és akkor is ha nem is veszed igénybe.

Ha a szolgáltató nem tudja beszedni az ügyfeleitől a rendszer fenntartásának, és fejlesztésének az árát (és ezen felül egy tisztességes profitot), akkor a szolgáltató nem költ semmire semmit, csak kiveszi a pénzt amit még lehet, és lerohad az egész, pont úgy mint a MÁV.

Ha beszedi a szolgáltató, de nem attól aki a költséget csinálja, hanem egy másik felhasználótól, akkor viszont az igazságtalan.
Ha az egyik felhasználó kiköveteli hogy neki álljon rendelkezésre vezeték 30A vételezési lehetőséggel, és elvárja hogy ezt az üzemeltető tartsa működőképes állapotban, ugyanakkor ő harmadannyi kWh-t vásárol rajta, mint amennyire az árképzés ki van találva, akkor ő nem fizeti ki a rendszerhasználat valós költségét.

Helyette valaki más fizet, vagy a normál felhasználó, mert emelik a kWh díjat, vagy az adófizető a sor végén, mert szanálni kell a szolgáltatót. A szolgáltató tulajdonosát annyira nem sajnálom, meg nem is féltem, biztosan megoldja hogy valaki másra tolja rá ezt a költséget.

A mondanivaló lényege, hogy a szaldós kiserőművi elszámolás valójában élősködés a rendszeren.

2017.05.14. 13:12:43

@Pipas: nem vagyok tévedésben, pont az a gond, hogy kell majd a 4kwp feletti rendszereknél fizetni, ez az egyik gond.
Nem értem még mindig, mi ez a hiszti, sajnánom kéne az EON-t vagy az ELMU-t? Sok embernek be van kötve az ipari áram, nem használja, és most morzsoljak egy könnycseppet, hogy szegény áramszolgáltató tönkremegy? Mert a házépítésnél kellet a 3 fázis a rendes betonkeverőhöz, most meg már nincs rá szüksége?
Szóval csak kibukott a szög a zsákból, rohadjon meg aki napelemet akar, kitaláltok mindenféle indokot, mert a mocsok majd élősködik a rendszeren :) Sajnáljuk az MVM-et is, aki többet költ gittegyletek támogatására, mint egy átlag cég, mondhatni egy kis pártpénzmosoda. Asszem innentől kezdve tényleg nincs miről beszélni.

A MÁV meg pont azért rohad le, mert a jövedelmező üzletrészt kiszervezték(teherfuvarozás), a maradékot meg szétlopták (többe kerül egy máv vagon takarítani, mint egy luxusszállót, de legalább az igazgatóé a takaritócég :) )

2017.05.14. 13:14:42

@okostojas007: ez padisah-nak ment volna,

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.14. 13:21:53

@padisah:

"a szaldós kiserőművi elszámolás valójában élősködés a rendszeren."

Az igazi gondot inkább az okozza, hogy a gyorsan változó termelést nem is olyan olcsó kiszabályozni. Plusz költséggel jár, így élősködésnek is lehet nevezni. A korábbiakban csak azt akartam jelezni, hogy ez azért nem olyan súlyos gond mindaddig, amíg nem ró túl nagy terhet a rendszerirányításra. Hogy mi történik akkor, amikor ez már bekövetkezik, az jól felmérhető s német példán.

2017.05.14. 13:23:35

@Pipas: kell fizetni rendszerhasználati díjat, pont erről szól az új törvény, hogy március után engedélyeztetett 4kwp feletti részre fizetni kell.
Mert milyen alapokkal nem vagyok tisztában? hogy szerinted ingyen táplálhatok be akár 12kwp-t, szerintem meg fizetni kell?
Semmi mást nem csinálsz, csak kötözködsz, és fogyatékos barátoddal olyan dolgokat adtok a számba, amit sohase állítottam. (pl powerwall-rol hajtom a hőszivattyút, vagyhogy majd arról fűtök, meg télen használom el, ami az akksiban van).
A házban alapból több független hálózat működik, mert itt van a cég, és szünetmentes akkurendszeren vannak a gépek, de te majd jól megmagyarázod, hogy ami 10 éve jól működik, az is szarul van.

Már kitaláltam, csak hogy legyen mibe belekötni, szobabicajokkal fogom megtermelni a villanyt, az egész család teker, sőőt, befogunk egy lovat is, elé kötünk egy répát, és az fogja tekerni a generátort. Így a téli hónapokban is lesz villany, mikor leszáll a mélysötétség :)

Pipas 2017.05.14. 13:24:17

@okostojas007: "nem vagyok tévedésben, pont az a gond, hogy kell majd a 4kwp feletti rendszereknél fizetni, ez az egyik gond."

Szerintem te ezt is kevered, az üzemeltetéskor nem kell adót fizetni. Ez amolyan EUs standard, ezen nem is fognak változtatni. De persze mondhatod, hogy szerintem ez lesz meg az lesz.

"Nem értem még mindig, mi ez a hiszti, sajnánom kéne az EON-t vagy az ELMU-t? "

Amit most csinálsz, azt úgy hívják, hogy "szalmabáb érvelés". Én soha nem mondtam, hogy neked sajnálnod kellene bárkit is.

És nem is hisztiztem: elvakultan optimista számokat soroltál, szlovákiából rendelt elemekkel áfamentesen, ingyenes telepítéssel, optimista termelési adatokkal. Szóltam, hogy ez így nem kóser, így nem számolunk, plána nem akkor, ha azt akarod kiszámolni, hogy "bárkinek" mennyibe van a beruházás. Ez nem hiszti, egyszerűen kozmetikáztad az adatokat, szóltam, ennyi.

"Sok embernek be van kötve az ipari áram, nem használja, és most morzsoljak egy könnycseppet, hogy szegény áramszolgáltató tönkremegy? "

Szalmabáb érvelés a köbön. Én most köttetem be, úgy kezdődik, hogy 300 000 forint az áramszolgáltatónak. Miért mondtam volna, hogy a szolgáltatót kellene sajnálni?

"Szóval csak kibukott a szög a zsákból, rohadjon meg aki napelemet akar"

Szalmabáb. Én is akarok napelemet, talán idén, ha most nem, akkor jövőre biztosan.

"mert a mocsok majd élősködik a rendszeren"

Igen, valójában élősködés, bár talán az élősködés egy kicsit erős. Nagyon támogatva van, azért akarok én is ilyet. Ha *mindenki* napelemet telepítene, akkor meg félúton összeomlana a rendszer.

"Asszem innentől kezdve tényleg nincs miről beszélni."

Öregem, egy kiselőadást írtál nekem a villamos művek sajnálásáról, meg arról, hogy én szerintem rohadjon meg aki napelemet akar. Közben meg annyi történt, hogy szóltam, a számaid túl optimisták. Jó szándékkal tettem, villamostmérnök vagyok, gondoltam segítek. Ha szerinted a helyes válasz az, hogy "nincs miről beszélnünk" akkor frankó, álmodozz, aztán tedd oda a pénzedet, ahol a szád van. Nekem bajom nem lesz belőle.

"A MÁV meg pont azért rohad le, mert a jövedelmező üzletrészt kiszervezték"

Okés, te nyilvánvalóan összekeversz valakivel. Valami vasutassal... :D

2017.05.14. 13:26:44

@eßemfaßom meg áll: medencefűtésnek minek kötnél be villanyt? komolyan egyre jobb ez a móka :)
Na, akkor megvan a gittegylet, a gonosz napelemesek tönkreteszik az elmű-eon-mvm tengelyt :)
mikor mentek tüntetni? A gonosz szélerőművekre is térjetek ki!

2017.05.14. 13:27:43

@Pipas: rosszra nyomtam a választ, ezt alatta is írtam, kár volt izomból válaszolnod :)

Pipas 2017.05.14. 13:31:28

@okostojas007: "kell fizetni rendszerhasználati díjat, pont erről szól az új törvény, hogy március után engedélyeztetett 4kwp feletti részre fizetni kell."

nem kell, az adó 0.

Pipas 2017.05.14. 13:32:47

@okostojas007: "pl powerwall-rol hajtom a hőszivattyút, vagyhogy majd arról fűtök, meg télen használom el, ami az akksiban van)"

Ilyet sem írtam. na jól van, csá!

2017.05.14. 13:44:09

@Pipas: ma nulla az adó, holnap meg többe fog kerülni, mint átlag pistának. Már itt fent vannak a lelkes hívei :)

Pipas 2017.05.14. 14:38:40

@okostojas007: "kell fizetni rendszerhasználati díjat" "ma nulla az adó"

Tehát egyik helyen azt írtad, hogy kell fizetni, a másik helyen meg azt, hogy nem kell.

2017.05.14. 14:53:18

@Pipas: én úgy tudom bevezették márciustól, marmint nekem ebből az jön le. Mértéke jelenleg 0, de a napelemet nem 2 évre tervezi az ember, hanem 20-ra. Attól, hogy jelenleg 0, attól még van, és jó lenne tudni, mennyi lesz mondjuk 3 év múlva, és akkor már úgy tervezné a rendszert a nép. Gondolom nem viccből találták ki.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1600010.MEK&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT

fejezet:
7. Elosztói teljesítménydíj

Arcade Macho 2017.05.14. 15:19:46

@eßemfaßom meg áll: "ja, hogy a "leszarom a hálózatot" napelemesül azt jelenti, hogy "amikor nem süt a nap akkor azért használom paksot" :)"

ez nagyon jo volt :)

Arcade Macho 2017.05.14. 15:25:58

@Pipas: "Igen, valójában élősködés, bár talán az élősködés egy kicsit erős."

nem eros kifejezes
pontosan eloskodnek!!!
amig kevesen vannak addig nem gond, de ha mar megfektetik a halozatot, akkor mar fel fognak lepni ellenuk

Arcade Macho 2017.05.14. 15:28:33

@okostojas007: "ma nulla az adó, holnap meg többe fog kerülni, mint átlag pistának"

te tenyleg fogyatekos vagy szellemileg
soxor sokfelekeppen elmagyaraztak, hogy az egy DIJ
azert mert te hasznalsz valamit, eddig igngyer most meg megfizettetik veled az arat

Pipas 2017.05.14. 15:42:48

@okostojas007: "én úgy tudom bevezették márciustól"

Ez rendben van, de az egyik mondatodban erősködtél, hogy igenis fizetni kell (jelen idő), a másikban meg odaírtad, hogy jelenleg ez a díj 0.

Namost ha elismered, hogy 0, akkor ne vitatkozz, hogy igenis fizetni kell. Az, hogy nem tudjuk mit hoz a jövő, az igaz, de te a jelnről beszéltél.

2017.05.14. 18:37:07

@Arcade Macho: többezer most is rákötni, tehát az, hogy ingyen van, több, mint vicc.

2017.05.14. 18:42:38

@Pipas: igen, elismerem, hogy 0, mert csak az adó létezéséről tudtam, a mértékéről nem(régen azért nem volt divat 0-ás adókat kivetni). Az is biztos, hogy amint valamelyk párttitkár megkap egy nagyobb áramszolgáltatót, egyből az egekbe emelik.

Pipas 2017.05.14. 19:49:31

@okostojas007: "(régen azért nem volt divat 0-ás adókat kivetni)."

Dehogynem! Legendás eset volt, hogy a gyurcsány adófizetőnek nevezett vagy másfélmillió munkavállalót, akik egy fillér személyi jövedelemadót nem fizettek. Előbb nullás volt, utána meg adójóváírás volt.

Arcade Macho 2017.05.14. 23:57:16

@okostojas007: egy 4kwp -s vagy mi mennyit tol fel meg le?
mashonnan: "Leegyszerűsítve úgy számolhatunk, hogy déli irányba tájolt, 20-40 fok dőlésszögű 1 kW-os (1000 Watt összteljesítményű) napelemes rendszer átlagosan évente 1100 kWh áramra számíthatunk."

ez 300e HUF, ha 30+30 Ft / kWh -val nezzuk a halozat terhelest
ezert mennyit kell fizetni, par ezret? akkor ez most NEGATIV ugye? tehat massziv tamogatas, ugye? es ezert sir a szajad mostan?

Arcade Macho 2017.05.15. 00:00:07

@okostojas007: az ado az ado
a dij az meg dij

hasznalod a halozatot, szaladgalnak ottan az elektronok?
IGEN? akkor mirol hadovalsz, hogy megadodztatnak?
ha bemesz a pekhez kenyeret venni az neked ado?

2017.05.15. 00:59:22

@Arcade Macho: na, mégegy hisztis :) hogy nagyon jó legyen neked, kezdj el tüntetni, hívd össze a CÖF-öt is a gonosz napelemesek ellen :)
Kispajtás, az eredeti hálózatot kinek az adójából építették, amit megkaptak pacsira?
Bírom az ilyen dögöljön meg a szomszéd tehene mentalitásu magyarokat.
Tapsikol, mert a másiknak rossz lesz, gyűlölködik, mert a másiknak jó lesz. Légy boldog vele. Sőt, le is hülyézi a másikat, és büszke arra, hogy na majd jól megszopja :) hát kis barátom, hajrá, légy boldog.
Hihhetelen a nagy rizsacsökkentők milyen vérmesen védik az MVM -
EON - ELMŰ - EDÁSZ stb. érdekeit, mert nem tehetnek fel napelemet maguknak, ezért másokat fúrnak ahogy tudnak.

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 19:14:51

@okostojas007: hogy jó meleg legyen a vized a medencében pl.

eßemfaßom meg áll 2017.05.15. 19:19:52

@okostojas007: Továbbra is kevered a "használati díj" és az "adó" szavakat

2017.05.15. 20:28:54

@eßemfaßom meg áll: tudom, hülye vagyok és nem értek hozzá, de azt bezony napkollektorral szokás, nem napelemmel... de hát én hülye vagyok, mert én azzal csinálnám, szóval sokan vagyunk idiótak :)

2017.05.15. 20:33:54

@eßemfaßom meg áll: rendben, tehát a vizitdíj az adó volt vagy díj? végülis nevezhetjük annak is, de micsoda hiszti volt miatta. Ok, akkor díj, és ez most min is változtat? Én annak örülnlék, ha nem így összevissza csinálnák, hanem akkor számolják be a rendszerhasználatit, és adjanak rá kedvezményt, hisz akkor max a rendszerhasználati díj-ig lehetne terhelni, ehelyett most nincs rászámolva, és bármit kitalálhatnak, amit akarnak.
Most hogy felvetettem, hogy valahogy bele kéne venni, emiatt kaptam a pofámba, hogy mocskosszemét vagyok, mert most ez a díj épp 0.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 00:26:22

@eßemfaßom meg áll: "Továbbra is kevered a "használati díj" és az "adó" szavakat"

Továbbra is csak trollkodsz. Az egyszeri állampolgárnak kurvamindegy, hogy milyen jogcímen nyúzzák le róla az ezredik bőrt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 00:30:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mindenki tudja, hogy a teszla túlértékelt és innovatív. Egyszerre, nem vagy-vagy.

Szerintem vicces, hogy így odavannak egy sport-villany-autóért. Még mindig jobb, mintha ugyanennyibe kerülő benzinfaló szörnyeket vezetnének. Csak legyen divat zöldnek lenni, így pár másodperccel később halunk ki.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 00:31:54

@Pipas: "régen azért nem volt divat 0-ás adókat kivetni)."
Dehogynem! Legendás eset volt, hogy a gyurcsány "

Egy fecs... gyurcsány nem csinál nya... divatot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 00:35:16

@okostojas007: Dicsérem a kitartásodat! Ugyanezek a trollok basztatnak engem a atomcsapda.blog.hu/ -n. Illetve inkább csak vergődnek...

2017.05.16. 02:47:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ugyan, volt amit én benéztem, volt amit ők, csak arra nem jöttem rá, miért olyan fontos nekik, hogy meggyőzzenek arról, hogy hülye vagyok :) Ami fura volt, az az, hogy nem azt mondták az árajánlatra, hogy na majd jól át fognak verni, pl lelépnek az előleggel, mint az ablakosok, vagy mittomén, hanem hogy hülye vagyok, és ilyen ajánlat nincs. :)

Szerintem jó irányba haladnak a dolgok, megint lett egy probléma, főleg a németeknél, amit megkell oldani, semmi gond, pár év alatt szerintem megoldják. Az, hogy a tőzsdén hogy spekulálnak engem nemigazán érdekel. Régen nem tudtak rendes napelemet gyártani, nem tudtak rendes szélgenerátort, most minden hatékony, látszik, hogy működik, most jön az elosztás és tárolás. A víztározós módszer ismert, csak nagy hely kell hozzá, kitalálnak még pár másikat mellé, eddig nemigazán voltak rákényszerítve, de most igen.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 08:41:57

@okostojas007: Jól látod.

A trollok meg csak rombolni tudnak. Megértés, tanulás, segítőkészség nekik nemlétező fogalmak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.16. 09:15:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Innovatív, de leginkább az önvezetés miatt. Az akkumulátoros technológia nem igazán az, és szerintem hosszabb távon lítium-ionos megoldás zsákutca. A lítium-készletek állítólag nem bőségesek, na meg az akkuk élettartama... Ami meg a fejlesztésüket illeti, havonta olvasni valami forradalmian hatékony új típusról, amiből aztán nem lesz semmi.

Élettartam, töltési idő, fajlagos kapacitás, ezekre egyszerre kell(ene) gyúrni. Mert nincs abban semmi innováció, hogy az újabb Teslába több ceruzaakkut pakolnak. ;)

Mondjuk remény van, mert folynak kutatások, én nagyon szurkolok, hogy sikerüljön. Ráadásul ez - megfelelő ár esetén, mert hát a PowerWall nem olyan - segítheti a megújulókat is. Persze az évszakos gondokat - nyári és téli napenergia-termelés kb. 3:1 aránya, továbbá télen az akár egy vagy több hetes borult ég - nem enyhíti, de attól még sokat segítene.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.16. 09:20:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jó, persze.

Azért az, hogy nem egy hagyományos kocsiba a kardánalagútba és ülés alá tolták be az akkumulátorokat, hanem maguk az akkuk az alaplemez, az valamennyire innovatív.

Ilyen akkuk vannak, ezt használja. A gyártáson akar spórolni, nem talál fel jobb akkut.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.16. 11:42:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Pontosabban az alaplemezre vannak szerelve az akkuk. Maguk az akkuk nem elég merevek ahhoz, hogy kiváltsák az alaplemezt.
süti beállítások módosítása