16 energiatakarékossági tipp Karácsonyra
2016. december 19. írta: Wagner Solar

16 energiatakarékossági tipp Karácsonyra

A karácsonyi forgatagban gyakran megfeledkezünk környezetünk védelméről, a fenntartható fejlődésről és az energiatudatosságról. Pedig a fölösleges kiadásokat könnyedén minimalizálhatjuk egy kis odafigyeléssel. Tegyük energiahatékonnyá az ünnepeket!

energiatakarekos_karacsony.jpg

A Karácsonyi időszakban nagy mértékben megnő a lakosság energiafogyasztása, ami többek között az ünnepi fényeknek és a sütés-főzésnek tudható be.

Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány energiahatékonysági tippet, amire érdemes odafigyelni, így nem csak környezetünket óvjuk, de spórolhatunk is. 

Íme a tippek:

 

Energiahatékony otthon

 

  1. Az ünnepi kivilágítást csak sötétedés után kapcsolja be és ne hagyja égni egész éjszaka. Lefekvés előtt kapcsolja ki, hiszen a lényeg, hogy akkor pompázzon a ház, amikor Ön is élvezheti a látványt.
  1. Használjon energiatakarékos vagy LED izzókat a díszkivilágításhoz és a karácsonyi fényfüzérhez.
  1. Amennyiben nem kíván vesződni a ki-be kapcsolással, érdemes időzítő konnektort használnia, ezzel fokozva a kényelmet.
  1. Elutazik az ünnepek alatt? Ne felejtse el áramtalanítani az elektronikai eszközöket, és vegye lejjebb a fűtést, ugyanis ezzel is sokat spórolhat.
  1. Az ünnepnapokon szervezzen közös programot családjával, beszélgessenek, társasjátékozzanak, kiránduljanak együtt és hanyagolják a televízió illetve a számítógép egész napos üzemeltetését.
  1. Próbáljon meg annyi ételt főzni és süteményt sütni, amennyit el is fogyaszt, így nem kell kidobni a maradékokat.
  1. Főzzön és süssön egy időben vagy egymás után több ételt, így nem kell többször felfűteni a sütőt.
  1. Szellőztessen gyakran, rövid ideig. Napi 4-5 szellőztetés ajánlott, 3-5 perces időtartamig. A gyakori szellőztetősnek köszönhetően nő a hőérzete és a friss levegőtől jobb lesz a közérzete.

 

Tudatos ajándékozás

 

  1. Új csomagolópapírok vásárlása helyett használja fel a már meglévő dísztasakokat vagy helyezze hétköznapi zacskóba az ajándékot.
  1. Rendelje meg az interneten az ajándékokat, ezzel megspórolhatja az utazást, üzemanyagot, parkolási díjat és a sorban állást, az idegeskedésről nem is beszélve.
  1. Ha jó a kézügyessége, készítsen saját kezűleg ajándékot, akár meglévő kellékekből.
  1. Amennyiben elektronikai eszközt vásárol szeretteinek, győződjön meg róla, hogy az illető rendelkezik elemtöltővel és a hozzá tartozó akumulátorokkal, ellenkező esetben egészítse ki ezekkel is az ajándékait.
  1. Kérdezze meg rokonait, barátait, hogy mire vágynak, így elkerülheti azt a kínos szituációt, hogy az ajándék bekerül a fiók mélyére, majd használat nélkül landol a kukában.

 

Környezetünket kímélő karácsonyfa

 

  1. Vásároljon földlabdás fenyőfát, így az ünnepek után elültetheti a kertben vagy egy parkban a facsemetét.
  1. Modern lakása van? Legyen kreatív és élő fenyőfa helyett alkosson valami különlegeset. (dísznövényből, parafa dugóból, sörösüvegekből, stb.) Itt találhat néhány jó mintát.

kreativ_karacsonyfa.jpg

  1. Ne vásároljon minden évben új karácsonyi díszeket, használja fel a régieket.

 10615568_811702882212462_7655153992037663469_n.jpg

Bízunk benne, hogy hasznosnak találta ötleteinket és hasznosítani tud néhányat közülük. Ossza meg ismerőseivel az értékesnek vélt információkat, hogy minél többen törekedjenek az energiatakarékos Karácsonyra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9612058073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása