Napelemes rendszerek tűzvédelme
2016. december 13. írta: Wagner Solar

Napelemes rendszerek tűzvédelme

A napelemes rendszer megvalósításánál fontos, hogy hozzáértő szakemberek telepítsék a rendszert, hiszen, mint minden elektromos rendszer esetében, úgy a napelemeknél is fennáll a tűzveszély, ugyanakkor legalább annyira biztonságosak, mint bármely háztartási gép, amennyiben szakszerűen van telepítve.

A napelemes rendszerek különlegessége abban rejlik, hogy általában a háztetőre telepítik őket, viszont a házat táplálja elektromos energiával, ezért tűzvédelmi szempontból több kritikus pontja is akad a rendszernek.

1518a826f.jpg

Mik a hatósági előírások?

 

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 2015 óta rendelkezik a napelemes rendszerekről. Meglehetősen terjedelmesen és részletezetten egy új követelményt fogalmaz meg. A 87. paragrafus első bekezdésében az alábbiakat olvashatjuk:

„A napelem modulok közvetlen közelében, a DC oldalon villamos távműködtetésű és kézi lekapcsolási lehetőséget kell kialakítani.”

erv141001_1_240x240.jpg

Ezt a szabályt a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) árnyalják, amelynek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a kibocsátója. Ennek leglényegesebb pontjait, amelyek a kapcsoló elhelyezésének szükségességéről, mikéntjéről és a DC inverterről és a kábelezésre rendelkeznek, így lehet összefoglalni:

A végcél az, hogy az épület áramtalanítsa során az épületen belül a lehető legrövidebb, maximum 5 méter legyen az áramtalanítást követően is feszültség alatt maradó egyenáramú kábelszakasz.
tvmi1.JPG

Mennyire biztonságosak a napelem rendszerek?

 

A napelemek kellően régi technológiát jelentenek ahhoz, hogy a baleseti kockázatot a minimálisra szoríthassák vissza a mérnökök. Tűzeset lényegében akkor tud bekövetkezni, ha a rendszer villamos részében rövidzárlat keletkezik, ami tüzet okozhat, és lángba boríthatja a tetőszerkezetet.

Németországi statisztikák szerint a tűzesetek 0,009%-át okozták napelem rendszerek, és még ezek kétharmada is kivitelezési hibából fakadt. Ilyen hibák voltak például a gyenge minőségű másolatok használata, vagy amikor nem kompatibilis csatlakozókat erőltetettek össze. Más esetekben például nem UV álló kábeleket használtak, így azok szigetelése elporladt az évek során, a csupasz vezeték pedig zárlatot okozott.

img_0377.JPG

Összeégett szolár csatlakozó

A sok éves gyakorlati tapasztalatok alapján elmondhatjuk tehát, hogy a napelem rendszerek, ha minőségi anyagokból készül, akkor kiemelkedően tűzbiztosak, szakszerű telepítés esetén a tűzveszély szinte nulla, ennek ellenére a törvény előírja a tűzvédelmi kapcsoló alkalmazását, így minden kivitelezőnek ennek megfelelően kell megvalósítania a rendszert.

Többletköltség, ami életet menthet

 

Tény, hogy az új szabályozás többletköltséget ró a napelem rendszer tulajdonosaira. Általában morogni szoktunk ilyenek miatt, viszont ez esetben jogosak és fontosak az új szabályozásban megfogalmazott biztonsági előírások.

A tűzvédelmi kapcsoló révén mind mi magunk, mind egy esetleges tűz esetén a tűzoltók védve lesznek az áramütés kockázatától, hiszen ilyen esetben a rendszer könnyedén és gyorsan leválasztható a hálózatról. Sőt, az idejében áramtalanított rendszernek köszönhetően a tűz újbóli kialakulását is megakadályozza.  A többletköltség messze eltörpül egy esetleges káresemény során keletkező anyagi teherhez képest.

Mire figyeljünk a napelem rendszer tűzbiztonsága kapcsán?

Az évek során felgyűlt tapasztalatok alapján néhány szabály betartásával gyakorlatilag tűzbiztossá tehetők a napelem rendszerek:

  • Mindig minőségi anyagokból készüljön
  • Rendelkezzen megfelelő távolságban elhelyezett megszakítóval
  • A kábelek végig szigeteltek legyenek és az elhelyezkedésük szerinti típust (beltéri/kültéri) alkalmazzunk, vagyis hiteles és Magyarországon elfogadott eszközöket használjunk. (A TvMI éppen aktuális szabályozását a katasztrófavédelem oldalán lehet megtalálni)
  • A tűzvédelmi kapcsoló tanúsítvánnyal is rendelkezzen!
  • A tűvédelmi kapcsoló és a távlekapcsoló között tűzálló kábel és nyomvonal kialakítása szükséges 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9112045303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása