Hogyan hasznosítsuk a napenergiát?
2016. október 17. írta: Wagner Solar

Hogyan hasznosítsuk a napenergiát?

A megújuló erőforrások, kiváltképpen a napenergia hasznosítása ma már bárki számára elérhető lehetőség. Azon túl, hogy óvjuk vele a környezetünket még a családi kasszát is kíméli.

De mi a különbség napelem és napkollektor között? Egyre gyakrabban találkozni ezekkel a kifejezésekkel, ám sajnos néha még a sajtóban is felcserélik a kettőt.

Ha áramot szeretnénk, telepítsünk napelemet

A Napból érkező fényenergia alakul át a fotovoltaikus folyamat során egyenárammá, amit aztán az inverter alakít át váltóárammá. A közhiedelemmel ellentétben nem tesz jót a napelem tábláknak a nagy meleg. Az ideális környezet a hűvösebb, derült idő. Ha a napelem cellák túlhevülnek, akkor csökken a teljesítményük.

csaladi_haz_napelemmel.jpg

Milyen napelemet válasszunk?

Jelenleg a piacon többféle napelem típusból választhatunk, amelyek a kristályos vagy az amorf főtípusba tartoznak. Ezek előállítási költsége és hatékonysága eltér egymástól – ezáltal az áruk is. A kiválasztás során elsősorban a földrajzi adottságot és a rendelkezésre álló felületet vegyük alapul.

A monokristályos napelem rendelkezik a legjobb, 15-17% körüli hatásfokkal, amelynek direkt napfényre van leginkább szüksége.

A polikristályos napelem kevéssel marad el mögötte, 14-16% hatásfokkal bír, viszont jobban „kedveli” a szórt fényt.

A vékonyfilm-rétegű, vagy elterjedtebb nevén a vékony napelem hatásfoka 5-15% között mozog, nagyobb dőlésszög-tartománnyal bírnak, mint a kristályos típusok és a szórt fényt is jobban hasznosítják. A kis hatásfok miatt nagyobb felületet kell telepíteni azonos energiamennyiséghez

 [Ide] kattintva kiszámolhatja, hogy hány napelemre lenne szüksége!

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

 

 

Fűtsünk napenergiával, így valóban csökken a gázszámla

A napkollektor működési elvét ősidők óta ismeri mindenki: amit a napra teszünk, az megszárad, megmelegszik, és ha elég sokáig hagyjuk kint, akkor felforrósodik. A legegyszerűbb napkollektorok sok helyütt megtalálhatóak, általában nyaralók udvarán. A feketére festett fémhordókban tárolt víz napközben felmelegszik, így estefelé kellemes langyos-meleg vízzel lehet tusolni, még borúsabb napokon is.

A napkollektorban lévő folyadék felveszi ezt a termikus energiát és a hőcserélőn keresztül a puffer tartályba juttatja, amelynek hőszigetelt fala megakadályozza a meleg elszivárgását.

A legkisebb napkollektoros rendszerekkel a háztartáshoz szükséges meleg vizet állíthatjuk elő.

csaladi_haz_napkollektorral.jpg

Hogyan hasznosíthatjuk a napkollektor által tárolt meleg vizet?

A házunk kialakításától függően padlófűtésnél vagy a radiátoroknál tudjuk fűtésrásegítésként használni. Ennek köszönhetően jelentős megtakarítás érhető el a fűtésszámlán.

Olyan helyeken éri meg igazán a napkollektor telepítése, ahol van medence, amit a napkollektoros rendszer segítségével fűthetünk, így a nyáron megtermelt energia nem vész kárba.

A sokrétű napkollektor

Ma már többféle napkollektor közül választhatunk a családi házunk számára megfelelőt. A két legelterjedtebb típus a sík-, illetve a vákuumcsöves napkollektor. Eltérő technológiájuk az árukban és a hatásfokukban is megmutatkozik.

Kattintson [ide], és számolja ki, hogy hány napkollektorra lenne szüksége!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9511816093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása