10 tipp az energiavámpír készülékek ellen
2016. augusztus 24. írta: Wagner Solar

10 tipp az energiavámpír készülékek ellen

Fontos számunkra a környezet védelme, éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy fölöslegesen ne használjuk az elektromos áramot.

Energiavámpírok a háztartásban

 

Tudtad, hogy a felhasznált energia 10-20%-át olyan elektromos készülékek teszik ki, melyek be vannak dugva a konnektorba, de nincsenek használatban?

Az ilyen eszközöket hívhatjuk energiavámpíroknak, ugyanis fölösleges fogyasztást generálnak és a tudtod nélkül, alattomos módon folyamatosan szívják el az energiát. Minden háztartásban találhatunk ilyen készülékeket, amelyek nincsenek használatban, mégis tornásszák felfele a számlánkat, ezzel felhasználva a Föld tartalékait.

energiavampir23.jpg

A Nemzetközi Energia Ügynökség 2016-os közleménye szerint ez a 10-20% 2022-re akár 30%-ra nőhet. Európában az energiavámpírok évente közel 13 milliárd €-t szívnak ki a zsebünkből.

Nézzük meg, hogy hogyan spórolhatunk pénzt és energiát!

 

Ezek a tippek bármely háztartásban megvalósíthatók, legyen szó lakásról, házról, normál áramfelhasználásról vagy alternatív energiatermelésről. A lényeg, hogy megszabadítsuk az energiavámpír eszközöktől a hálózatot!

Melyek ezek az eszközök?

 

Manapság az okos telefonok napi szinten töltést igényelnek. Mivel egy percig nem tudunk létezni mobilunk nélkül, gondosan odafigyelünk arra, hogy le ne merüljön. Éppen ezért tartunk egy töltőt otthon, az autóban, a táskánkban és a munkahelyünkön is. A legáltalánosabb példa az energiavámpír készülékre, a mobiltöltő amelyet hajlamosak vagyunk a konnektorban tartani akkor is, amikor nem töltjük a telefonunkat. Ez látszólag egy áramtalan eszköznek tűnik, de valójában áramot vesz fel. Egy átlagos töltő 0,26 Watt energiát fogyaszt akkor is, ha nem töltjük vele a készüléket és 2,24 wattot, ha fel van töltve a mobil, de a töltőn hagyjuk.

Bár ez nem tűnik soknak, de sok kicsi sokra megy, és ha figyelembe vesszük az összes energiavámpír készüket, akkor már egy jelentősebb számmal szembesülhetünk.

Ha csökkenteni szeretnénk ezeket a fölösleges kiadásokat ne hagyjuk bedugva a laptop töltőt, a mikrohullámúsütőt, a számítógépet, a televíziót illetve DVD lejátszót, sőt az irodai eszközöket sem, mint például a nyomtató.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy energiatakarékos háztartási gépekre cseréljük le az eszközeinket, ugyanis egy 10 évesnél idősebb berendezés sokat tornázhat felfele a villanyszámlán. Egy nagyitól örökölt hűtő vagy fagyasztó akár kétszer annyit is fogyaszthat, mint a mai modern készülékek, így érdemes megfontolni, hogy megválunk a családi ereklyétől.

energiapazarlo_huto.jpg

Ezeken változtassunk!

 

Gondoljuk át egy percre, hogy háztartásunkban milyen eszközök működnek fölöslegesen és tüntessük el az energiavámpírokat otthonunkból!

  1. Azokat az eszközöket, amelyeket ritkán használsz, áramtalanítsd. Nyilván ez nem működik egy mindennap használt eszközzel, de egy ritkán használt számítógéppel vagy nyomtatóval igen.
  2. Használj kapcsolóval ellátott elosztókat. Ha használaton kívül vannak az eszközök, 1 gombnyomással kikapcsolhatók és amikor otthon vagy, könnyedén bekapcsolhatod, így nem használsz fölöslegesen áramot, akkor, amikor otthon se vagy.
  3. Ne csak készenléti vagy alvó állapotba helyezd a laptopot vagy számítógépet, hanem kapcsold is azt ki, hogy fölöslegesen ne működjön.
  4. Mindig húzd ki a mobil töltőt a konnektorból, ha már nem használod.
  5. Mielőtt elutazol otthonról, kapcsold ki a wifi routert / internet modemet, hiszen a szomszédnak nincs rá szüksége.

Néhány egyéb tipp:

  1. Ne "égesd" fölöslegesen a lámpatesteket és használj LED izzókat!
  2. Használj mozgásérzékelős világítást ahol csak lehet!
  3. Ne a legolcsóbb klímaberendezést használd, mert annak a fogyasztása hosszú távon sokkal magasabb, mint egy márkás, inverteres klímáé.
  4. Klímahasználat közben kerüld a gyakori ajtó és ablak nyitogatást és lehetőleg árnyékold be a helyiségeket, hogy kevésbé melegedjenek fel napközben.
  5. A háztartásunk egyik legnagyobb és egyben állandó fogyasztója, a hűtőszekrény, így annak használata különösen nagy odafigyelést igényel. Például növeli a készülék fogyasztását ha tűzhely közelébe rakjuk vagy rásüt a nap. Az se tesz jót, ha gyakran vagy hosszú időn keresztül nyitogatjuk. Melegen ne tegyük be az ételeket és kerüljük a nagy mennyiségű szobahőmérsékletű étel berakását a hűtőbe egyszerre. Ha 1 cm-nél vastagabb jégréteg a készülékben, akkor mindenképpen érdemes leolvasztani, ugyanis az csökkenteni a hűtő hatékonyságát, ami pedig növeli a fogyasztást. A hűtés, fagyasztás a legdrágább tartósítási mód. Ha lehetséges, csökkentsük a fagyasztó méretét vagy számát és fogyasszunk friss élelmiszereket.

Egy kis odafigyeléssel megszüntethetjük az energiavámpírokat és még spórolhatunk is. Azt se felejtsük el, hogy ezekkel az apró lépésekkel mi is tehetünk azért, hogy unokáink is élhető körülmények között éljenek majd a Földön.

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4511648836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása