Napelem négy keréken
2016. július 25. írta: Wagner Solar

Napelem négy keréken

Egy innovatív és modern projektről számolunk ma be. Régi ügyfelünk azzal a szándékkal keresett meg bennünket, hogy az újonnan vásárolt lakóautójára napelemeket szeretne elhelyezni.

Röviden bemutatjuk a legújabb guruló napelemes rendszert

 

A lakóautón már eredetileg is volt egy napelem, így a meglévő kis rendszert bővítettük tovább. A fejlesztés során kettő db 140Wattos polikristályos napelemet szereltünk fel. A már korábban beszerelt 12V~160Ah akkumulátorra rákötöttük az újabb napelemeket, így már 3 napelemmel töltődik az akkumulátor.
Tekintettel arra, hogy a már meglévő napelem más cellaszerkezetű és teljesítményű volt és a hozzá kötött töltésvezérlőt nem lehetett tovább terhelni, a két új napelemet egy különálló töltésvezérlőre kötöttük.

A felszerelt 140 Wattos MPL Power 36 cellás 12V polikristályos napelemek, kiválóan alkalmasak kis méretű és mobil szigetüzemű rendszerekhez. A panelek hatásfoka 16%. A két napelemet párhuzamosan kötöttük, hogy ne növeljük a feszültséget, de a töltőáramot igen.
lakoauto.jpg

A rendszerhez egy Victron Energy BlueSolar PWM 12/24Voltos töltésszabályzót szereltünk, mely pofon egyszerű, de mégis rendkívül megbízható vezérlő, amire a gyártó 5 év garanciát vállal.

A rögzítéstechnika egy speciális lakókocsikra és hajókra tervezett UV álló műanyag spoiler, mely nem csak megtartja a napelemeket, de csökkenti a szélterhelés okozta ellenállást menet közben. Ezt a konzolt a gyártó által ajánlott speciális ragasztóval rögzítettük a lakókocsi tetejére.
napelemes_lakoauto.jpg

Egy autó, két szoba, három napelem, négy kerék

 

A megtermelt energiát ügyfelünk világításra, zenehallgatásra, TV nézésre és más egyéb háztartási berendezések üzemeltetésére használja.

Sok kilométert és megtermelt energiát kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr688913368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása