Napelem rendszer - gyakran felmerülő kérdések
2016. március 23. írta: Wagner Solar

Napelem rendszer - gyakran felmerülő kérdések

Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, melyek tapasztalataink szerint a leggyakrabban elhangzanak érdeklődőink szájából. Célunk, hogy röviden, tömören és érthetően megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket.

 

Hova telepíthető a napelem?

 

A napelemes rendszer nem bocsájt ki semmilyen zajt vagy káros anyagot, így lakókörnyezet közvetlen közelébe is telepíthető. A napelem panelek szerelhetők ferdetetőre, lapos tetőre, autóbeállóra, talajra vagy akár a verandára is. A lehetőségek tárháza korlátlan. Cseréptípustól és elhelyezéstől függően a szakemberek kiválasztják a legoptimálisabb tartószerkezetet, mely fontos, hogy minden esetben rozsdamentes acél vagy alumínium szerkezet legyen.

Bővebb információ a megfelelő rögzítés technikáról.

napelemes_autobeallo.jpg

 

Hány napelemre van szükségem, hogy 0 forintra csökkentsem a villanyszámlám?

 

Egy napelemes rendszerrel a háztartásunk elektromos szükségletét megtermelhetjük akár saját magunknak is. A számítások során 1 adatra van szükség, a havi villanyszámla összegére, ugyanis ebből könnyedén kiszámolható, hogy mekkora az éves villamos energia igény. Például 12.000 Ft-os havi villanyszámlánál, 144.000 Ft az éves költségünk, ami ~3.400 kWh villamos energia fogyasztásnak felel meg. Ebben az esetben körülbelül 12 db napelem panelre van szükség, hogy teljes mértékben megtermeljük az elfogyasztani kívánt árammennyiséget. Ez körülbelül 20 m2 felület beépítését igényli. Aki nem rendelkezik megfelelő méretű tetőfelülettel, az kiválthatja egy részét a fogyasztásának, ezzel csökkentve rezsiköltségeit.

Napelem kalkulátorunkkal könnyedén kiszámolhatja, hogy Önnek hány napelemre van szüksége!

 

Milyen az ideális dőlésszög és tájolás?

 

Napelemes rendszer telepítésekor az ideális dőlésszög 25-35°. Ez nem minden esetben adott, de a tartószerkezettel még korrigálható. Lapos tető esetén a legegyszerűbb a dolgunk, hiszen ebben az esetben a kivitelező cég állítja össze a vázat, így könnyedén kialakítható a megfelelő dőlésszög.

A leghatékonyabb termelést déli tájolással érhetjük el, de dél-keleti, dél-nyugati tájolás is ideális lehet. Ma már nem ritka, hogy több tájolással helyezzük el a napelemet, ezzel kihasználva a maximális tetőfelületet.

Bővebb információ az ideális elrendezésről.

 

ajanlatkeres.png

 

 

 

Mi van akkor, ha árnyékos a tetőfelület?

 

A tervezés során fontos odafigyelni az árnyékoló tényezőkre. Egy fa vagy oszlop nagymértékben befolyásolhatja az éves termelésünket, márpedig mindenki a maximumot szeretné kihozni rendszeréből. Ilyen jellegű probléma esetén megoldást nyújthat a SolarEdge inverter, melynek köszönhetően minden egyes napelem panelből a maximumot tudjuk kihozni, részlegesen árnyékos tetőfelületek esetén is.

Bővebb információ az árnyékolás okozta termeléskiesés elkerüléséről.

 

Mekkora tetőfelületet igényel a telepíteni kívánt napelem mennyiség?

 

Akár több tájolással is elhelyezhetők a panelek, ezzel kihasználva a tetőfelület adta lehetőségeket.

Az elhelyezni kívánt panelek mennyisége és a telepítéshez szükséges felület függ az adott napelem típusától, teljesítményétől és a felhasznált invertertől. Bővebben

A korábbi példánkkal élve, 12.000 Ft-os villanyszámla esetén körülbelül 12 db panelre van szükség, ami körülbelül 20,4 m2 felület beépítését igényli.

Nézze meg, hogy mekkora tetőfelületre lenne szüksége, hogy 0 Ft-ra csökkentse villanyszámláját.

 10_1_1.jpg

Mennyi időt vesz igénybe a szerelés?

 

A telepítés idejét minden esetben a rendszer nagysága határozza meg. Családi házak esetén 1-2 munkanappal számolhatunk, míg nagyobb rendszereknél akár több hétbe is kerülhet a telepítés. A helyszín megközelíthetősége is befolyásoló tényező. Az internetes összeköttetés is extra munkafolyamatokat vesz igénybe, de hosszú távon megéri a fáradozás.

A kivitelezés során az ácsok felszerelik a napelemeket, míg a villanyszerelők kiépítik, a rendszer villamoshálózatát majd összekötik az inverterrel. A megfelelő rögzítés és villanyszerelés elengedhetetlen, az otthoni barkácsolás ebben az esetben nem ajánlott!

 

Hogyan zajlik az engedélyeztetés?

 

A napelemes rendszer telepítése engedélyköteles. Az engedélyeztetést a legtöbb esetben elvégzi a kivitelező cég. A leadandó papírok szolgáltatónkként eltérő, de az engedélyeztetés menete majdnem hogy azonos.

A folyamat az alábbiak szerint zajlik:


  • Igénybejelentés
  • Hálózatvizsgálat és műszaki-gazdasági tájékoztatás
  • Csatlakozási dokumentáció elkészítése
  • Jóváhagyás
  • Az eszköz létesítése és készre jelentése
  • Szerződéskötés a szolgáltatóval
  • Ad-vesz mérő behelyezése
  • Termelés

A teljes ügyintézés szolgáltatótól függően 2-3 hónapot is igénybe vehet és ezt követően történik meg a hagyományos villanyóra cseréje ad-vesz mérőre. A mérőóra cseréje 3x16 A alatt mindenhol ingyenes, de előfordulhat hogy korszerűsíteni kell a villanyóra vagy az elosztó szekrényt.

Bővebben a napelemes rendszerek engedélyeztetéséről.

 

Mikor kezd el termelni a napelemes rendszer?

 

A napelemes rendszer a mérőóra csere után kezdi meg hivatalosan a termelést. Ezért érdemes az engedélyeztetési folyamatot időben elindítani, hiszen ezzel is értékes időt spórolhatunk. Az igénybejelentés semmilyen kötelezettséggel nem jár, így azt érdemes elindítani akár már a kivitelező céggel való megállapodás előtt.

 

Akkor is termel a rendszer, ha nem süt a nap?

 

A napelemes rendszer a napsütéses időszakban termel. Felhős idő esetén csak kis mennyiségű energiát tud előállítani.

Éves szinten ez azt jelenti, hogy nyáron sokkal többet termelünk, mint amennyit felhasználnánk, míg télen a termelés nagymértékben csökken. Az egyéves termelés átlagát véve a cél, hogy elszámoláskor a megtermelt és elhasznált energiamennyiség a 0-hoz közelítsen.

 

Mi történik áramszünet esetén?

 

Hálózatra kapcsolt napelemes rendszer esetén hiába van napelemes rendszerünk, áramszünet ideje alatt mi sem tudjuk hasznosítani az áramot. Ennek biztonsági okai vannak. Amennyiben célunk, hogy áramszünet esetén is rendelkezzünk elektromos energiával, egy szigetüzemű vagy hibrid rendszer kiépítésére van szükség, mely egy akkumulátor segítségével biztosítja számunkra az áramot áramszünet esetén is.

 

Mi történik többlettermelés esetén?

 

Célunk, hogy annyi energiát termeljen a rendszerünk, amennyit el is fogyasztunk. Amennyiben kevesebbet termeltünk, átgondolandó, hogy hogyan csökkenthető a költség. Például energiatakarékos izzók használata vagy háztartási gépek cseréje, stb. megoldást nyújthat.

A többlettermelést érdemes elkerülni, hiszen bár a szolgáltató visszavásárolja a többletet, azt alacsony áron teszi. Többlettermelés esetén érdemes elgondolkozni, hogy mivel tudjuk elhasználni az extra energiát, például hűtő-fűtő klímát, vagy elektromos fűtőpatront esetleg villanybojlert ajánlott ilyenkor beszerelni/használni.

 

Milyen karbantartási igénye van a napelemes rendszernek?

 

A napelemes rendszer nem igényel semmilyen karbantartást. Amennyiben a felülete bepiszkolódik, falevelek vagy madárürülék kerül a felületére, a teljesítménye csökken. Ebben az esetben le kell tisztítani a paneleket. Ezt a munkát elvégezheti Ön vagy kérheti szakember segítségét.

Amennyiben további megválaszolatlan kérdésekkel küzd, keressen bennünket bizalommal az info@wagnersolar.hu e-mail címen. 

Kérje napelemes ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

 

 

Forrás: http://wagnersolar.hu/megujulo_hirek/napelemes_rendszer_-_gyakran_felmerulo_kerdesek 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr348519974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kercerece 2018.06.30. 08:52:52

Kedves Uram !

Engedjen meg egy kérdést; ha két villanyórám van egy családi háznál (nappali + vezérelt), akkor megoldható, hogy a két fogyasztás eredőjéből vonják a napelem termelését ? Ha csak egyből vonják, akkor túltermelésem maradna egy már megtervezett konfigurációban.

Segítségét köszönöm.

Wagner Solar 2018.07.02. 09:49:41

Kedves Kercerece!

Köszönjük a kérdését.
Csak a nappali fogyasztást lehet napelemes rendszerrel csökkenteni vagy kiváltani, a vezérelt mérőre nem lehet visszatáplálni. A két mérő számlája nem összevonható, nem elszámolható. Ha napelemmel szeretné kiváltani a jelenleg vezérelt mérőre kötött fogyasztókat, akkor azt a nappali mérőre kell rákötni. Ebben az esetben elképzelhető, hogy az Amper számot is növelni kell.
Bízunk benne, hogy segíteni tudtunk!

Napfényes üdvözlettel:
Wagner Solar Hungária Kft.

nobilites 2019.09.19. 12:13:50

Kedves Uram!

A napelemes rendszerünk már kiépítésre került, és most az energetikusra és az E-on óracseréjére várunk. A kiépítés alatt a szakemberek felhívták a figyelmemet, hogy jó lenne beszerezni egy új "fedlapot" az óra elé, mert az E-on lehet hogy ezzel a fedlappal nem cseréli ki az órát. Jelezte, hogy az új órán lesz egy-két gomba, ami a (jelenlegi) zárt villanyóra fedlappal nem lesz elérhető. Adott ugyan, egy ilyen kis "ablakot", amin kitörhető lamellák vannak, de azt mondta, csak belülről szerelhető, és ugye plombát ő nem bonthat, hogy felszerelje. Megvenném én a fedlapot, de mégis milyet, hogy keressem a webboltokban_? Remélem érthető volt a kérdésem

Wagner Solar 2019.09.19. 19:50:25

@nobilites:
Köszönjük a kérdését. Azt javasoljuk, hogy fotózza le az említett fedlapot és mérje le a méretét, majd menjen el egy villamossági boltba, ahol valószínűleg azonnal tudnak segíteni..

Napfényes üdvözlettel:
Wagner Solar Hungária Kft.

nobilites 2019.09.20. 08:05:43

@Wagner Solar: Köszönöm a segítséget! Közben egyszerűsödni látszik a dolog. Az E-on-t megkérdezve jelezték, hogy a jelenlegi fedlapba beszerelik ezt az ablakot, s nem kell 10000 Ft-os nagyságrendben új fedlapot vennem. Ettől függetlenül a következő lépés a villamossági üzlet lett volna. Köszönöm!
süti beállítások módosítása