A hőkamerás felvétel
2016. március 01. írta: Wagner Solar

A hőkamerás felvétel

Nem úgy termel a napelemes rendszere, mint ahogy azt ígérték?

A hőkamerák, mint hibaforrás kereső eszközök a napelemek piacán is kezdik megvetni a lábukat. Ez a hibakeresési eljárás előnyben részesül, mert gyorsan és pontosan lokalizálja a hibát.

hokameras_felvetel_2.png

Idővel a napelemekben hibák fejlődhetnek, ami jelentős teljesítményveszteséghez vezethet. A hibák orvosolhatóak, amennyiben még időben észrevesszük.

Ahogy a napelemek felületi hőmérséklete emelkedik, úgy csökken a hatásfokuk, ami a panelek teljesítmény csökkenését eredményezi.

A hőkamerákkal azonosíthatóak az ún. „hot spotok”. Ezek a „hot spotok” akkor keltezhetnek, ha árnyék vetődik a panelre, vagy egy hibás cella is képes az addig termelő cellát fogyasztóvá tenni, ami hő kibocsátással jár, ezáltal a hőkamera által láthatóvá válik. Egy hibás vagy rosszul működő bypass dióda is képes ugyanezt a hatást produkálni.

hokamera_napelem.png

 

A bypass diódát a nem kívánt árnyékhatás kiküszöbölésére alkalmazzák. Feladatuk: árnyékvetődés esetén leválasztani az árnyékos cellákat. A bypass diódák sérülése esetén a túlmelegedés rövid időn belül a modul végét jelentheti.

bypass_dioda.png

A túlhevült cellák túlterhelhetik a szigetelést és ezáltal az károsodást szenvedhet. A fizikai sérülések, repedések az üvegrétegen vagy esetleges rétegleválások szintén túlmelegedésként jelentkeznek.

A „hot spotok” két problémát okoznak:

  • A rendszerünk nem hozza a prognosztizált éves termelést
  • Az energiafogyasztás a cellákban felmelegíti a szomszédos cellákat is, roncsolja a többit

A vizsgálati eljárás roncsolás és feltárás mentes. Ez az eljárás terhelés alatt végezhető, nem szükséges lekapcsolni a rendszerünket. A hőkamera helyes használat esetén pontos hő térképet kapunk a vizsgált elemről.

Ezek a vizsgálatok nem csak a napelemekre térhetnek ki, hanem akár az egész rendszerre a napelemektől kezdve a csatlakozások, inverterek, biztosítékok és más elektromos komponensekig.  Ha a rendszer valamelyik része rosszul működik, többlet hőt fog a környezetébe bocsátani, ami által könnyen felderíthetővé válik.

 meres.png

 

Az invertereknek és a nagyobb teljesítményű alkatrészeknek, megfelelő hűtéssel kell rendelkezniük, a túlmelegedés elkerülése végett, ami akár tűzhöz is vezethet. A hőkamera segít azonosítani a túlhevült alkatrészeket és vezetékeket.

Gyakori hibák, amik hőkamerával kiszűrhetőek:

  • Hibás bypass dióda
  • Rövidzárak, korrodált / rossz csatlakozások
  • Nedvesség vagy kosz jelenléte a laminált panelben
  • Mikor repedések a cellákban, repedések az üvegben
  • Változó teljesítményű cellák egy modulban
  • Inverter problémát
  • Meglazult csatlakozások, kötések
  • Elhasználódás

Amennyiben nem akarjuk folyamatosan hőkamerás vizsgálatnak alávetni napelemes rendszerünket, hogy feltárjuk az esetleges hibákat, érdemes már a beruházás előtt elgondolkozni egy olyan megoldáson, amely választ nyújt erre a kérdésre. A SolarEdge inverter különlegessége, hogy minden egyes napelem termelését nyomon követhetjük a monitoring rendszeréen keresztül. Az internetre kötött napelemes rendszer jelzi az esetleges hibákat, így nincs szükség a hőkamerás felvételekre.

Szerző: Ress Imre

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr178432236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása