Napelem kontra Napkollektor tények és tévhitek
2016. február 05. írta: Wagner Solar

Napelem kontra Napkollektor tények és tévhitek

Fogalmak

A napelem fény hatására villamos energiát állít elő egyenáram formájában, amit villamossági eszközök segítségével szállíthatunk, tárolhatunk vagy felhasználhatunk.

A napkollektorban folyadék (általában fagyálló) kering, amit napfény hatására a kollektor felmelegít és gépészeti eszközök segítségével szállíthatunk, tárolhatunk vagy felhasználhatunk.

napelem_napkollektor.jpg

A napelem vagy a napkollektor jobb?

A napkollektorok jellemzően 70-90% közötti hatásfokkal hasznosítják a napenergiát hő formájában, míg a napelemek ugyan azt a napfényt csak 10-20% hatásfokkal tudják kinyerni villamos energiává. Ennek következtében napkollektorból kevesebbet kell felszerelni a tetőre, míg napelemből sokkal több panelre van szükség. A napkollektorral az energiatárolás részben megoldható egy tároló segítségével, de nyári időszakban gyakran kárba vész az energia. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszernél a megtermelt energia nem vész kárba. Tehát ugyan akkora felületen a napkollektor több energiát állít elő, bár ezt kizárólag hő formájában tudjuk hasznosítani. A villamos energiát szinte bármire használhatjuk háztartásunkban.

Nézze meg, hogy Önnek hány darab napelemre és/vagy hány darab napkollektorra lenne szüksége.

 

A napelemek és napkollektorok által termelt energia tárolása

A napelemek és napkollektorok is akkor működnek, amikor süt a nap. A fűtésre jellemzően éjszaka illetve borús téli napokon van a leginkább szükségünk, amikor nem termelnek kedvezően a berendezések. Míg a napkollektorok a nappal megtermelt melegvízet tartályokban eltárolják, addig a napelemek ugyan ezt vissza kell termeljék az elektromos hálózatba. Ugyanis rendkívül nagy akkumulátor kapacitásra lenne szükségünk, hogy akár csak egy napi energiát is eltároljunk. Ráadásul a legnagyobb energia igényünk a fűtésnél jelentkezik, így szinte lehetetlen egy háztartásnak a technológia mai állása szerint akkumulátorokba tárolni a fűtéshez szükséges villamos energiát.

 

Engedélyeztetés

A napkollektoros rendszerek nem igényelnek építési engedélyt. Bárki bármikor telepítheti magának. A napelemes rendszerek, bár nem igényelnek építési engedélyt, de engedélyeztetni kell az energia szolgáltatóval, mert csakis ellenőrzötten szabályos módon szabad rácsatlakozni az ő hálózatukra és visszatáplálni az energiát. A profi napelem telepítő cégek ezt az engedélyeztetést maguk végzik, a felhasználónak semmi dolga nincs ezzel. A napelemes rendszer engedélyeztetése akár 2-3 hónapig is eltarthat. Néhány infó az engedélyeztetésről.

 

Telepítés, beszerelés

A napkollektorok és napelemek tartószerkezete nagyon hasonló, így nincs nagy különbség, azonban míg a napelemek vékony kábeleken továbbítják az energiát, addig a kollektorok rézcsöveken szállítják a hőenergiát a tartály(ok)ba. Ezeket a csöveket utólag bonyolultabb és költségesebb lehet telepíteni, mint a napelemes rendszer kábeleit/vezetékeit. Mindazonáltal mind a két rendszert képes egy szakértő csapat 1-2 nap alatt letelepíteni. A rendszerek telepítése könnyebben megoldható ha az építkezés még folyamatban van. Már felépített épületeknél kisebb átalakítás szükséges, de általában nincs akadálya a telepítésnek.

 

Karbantartás

A napelemes rendszerek nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, így általánosságban elmondható, hogy karbantartás mentesek, bár vannak olyan esetek, amikor az helyszín és/vagy az elhelyezés miatt le kell takarítani a napelemek felületét a portól/szennyeződéstől, hogy maximalizáljuk a modulokra vetülő fény erejét.
A napkollektorok több odafigyelést igényelnek. 2-3 évente ellenőrizni kell a fagyálló folyadék PH értékét, vizes rendszerek esetén télisíteni kell. Mind a két esetben ellenőrizni kell a rendszer nyomását és szükség esetén rátölteni. A keringető szivattyúk bár hosszú élettartamúak mégis hordozzák a veszélyét a meghibásodásnak, hiszen mozgó alkatrészt tartalmaznak.

 

Konklúzió

Mindenkinek el kell döntenie, hogy milyen kiadást szeretne csökkenteni és milyen mértékben? A beruházás költsége napelem és napkollektor esetén hasonló mértékű lehet. Amennyiben a cél, hogy a teljes villanyszámlát kiváltsuk, egy napelemes rendszer tökéletes választás. Ha inkább a fűtési költségeinket szeretnénk csökkenteni, akkor a napkollektort érdemes választani. Mi mindig azt mondjuk ügyfeleinknek, hogy jól gondolják át, hogy mi a végső cél és egy energetikai tanácsadást mindenkinek felajánlunk, hogy megkönnyítsük a döntést. Megtakarítás szempontjából napelemmel jobb eredményeket érhetünk el.

Számolja ki kalkulátorunk segítségével, hogy hány napkollektorra lenne szüksége!

Számolja ki kalkulátorunk segítségével, hogy hány napelemre lenne szüksége!

Kérje ajánlatunkat most!

ajanlatkeres.png

 

 

Szerző: Házi Ádám 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr48362532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása