Új felfedezés – új napelem típus?
2016. január 08. írta: WSH

Új felfedezés – új napelem típus?

Az Oregon Egyetem mérnökei nemrég komoly felfedezést tettek a fotonok fizikájával kapcsolatban. Ennek köszönhetően pedig valószínűleg lehetővé válik a jobb minőségű, de mégis olcsóbb napelemek létrehozása. 

46492854_l.jpg

Az Oregon Egyetem mérnökei áttörő felfedezést tettek a fotonok fizikájával kapcsolatban. Ennek köszönhetően megannyi új lehetőség nyílhat meg a különböző csúcstechnológiás termékekkel kapcsolatban, valószínűleg a napelemek gyártásának is egy újabb fejezete nyílhat meg.

Reménykeltő eredmények

A mérnökök megfigyelték, hogy a fotonok összeolvadása során ún. szilárdtestek jönnek létre. Ezeket pedig rengeteg célra fel lehet használni, ami több, új típusú technológiát eredményezhet. Ennek köszönhetően lehetővé válik a magasabb sebesség és az alacsonyabb ár elérése.

A technológia fejlődésének lehetősége

Az oregoni mérnökök rájöttek, hogy az eddigiek során egy részben hibás nézet alapozta meg a napelem technológia működéséről alkotott elképzeléseket, amely azonban a termékek minőségén és hatékonyságán is megmutatkozott. Úgy gondolják azonban, hogy az új felfedezés alapján lehetővé válhat a magasabb minőségű termékek gyártása, amelyekkel kétszer olyan gyors és kb. tízszer annyira hatékony termelést lehetne elérni.

Rajiv Malhotra, a kutatásban résztvevő asszisztens elmondta, hogy mindennek köszönhetően most már tudják, hogy hogyan lehet csúcstechnológiás termékeket – köztük napelemet is – úgy előállítani, hogy ezek minőségromlás nélkül lehessenek olcsóbbak.

Az újfajta eljárás során viszonylag nagy területet sugároztak be egy xenonlámpa fényével. Ennek hatására a nanorészecskék egybeolvadtak, így vékonyabb rétegek keletkeztek. Ez sokkal hatékonyabb és eredményes eljárásnak bizonyult, mint a korábbi termálmódszerek. A kutatók szerint lehetséges lenne, hogy ezt magasabb szintre emeljék, és ipari mértékű gyártásba kezdjenek.

Az új felfedezés tehát lehetővé teheti a napelemes technológia megújulását, ami magasabb minőséget és olcsóbb rendszereket eredményezhetne. Ezek a rendkívül hatékony modulok pedig vékonyabbak, de mégis jobb típusúak lehetnének, mint a hagyományosak. Azt persze nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy míg ez az újítás hozzánk is eljut, azaz elérhetővé válik, az még évek kérdése. 

(forrás: http://www.solardaily.com/reports/Photonic_sintering_may_create_new_solar_electronics_manufacturing_technologies_999.html)

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr498252376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása