Teljes megújulás 2050-re
2015. december 30. írta: WSH

Teljes megújulás 2050-re

A megújuló energiaforrásokból akár naponta többször energiát nyerhetünk. Ezek használata összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, az alkalmazásuk nem rombolja a környezetet – éppen ezért egyre elterjedtebbé válnak. A Stanford Egyetem munkatársai szerint lehetőség lenne rá, hogy 2050-re kizárólag ilyen forrásokat használjunk fel.

11236571_m.jpg

A Stanford Egyetem kutatói szerint az országok jelenlegi helyzete alapján lehetséges, hogy a fosszilis tüzelőanyagok és a nukleáris energia felhasználása 2050-re teljesen megszűnjön, és az emberek csupán a megújuló energiaforrásokat hasznosítsák. Mindezt egy világtérképen ábrázolták, ami nagyszerűen bemutatja a fejlődés lehetőségeit.

A felmérés

A kutatók elsőként az országok jelenlegi energiaszükségletét elemezték, beleértve a háztartások-, az ipar-, a mezőgazdaság-, a közlekedés-, a fűtés- és a hűtés számára szükséges mennyiséget. Ezen felül azt is megvizsgálták, hogy a különböző országokban milyen megújuló energiaforrásokat használnak, és ezek közül melyik hajtotta a legtöbb hasznot az állam részére.  

Mindezek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a nap, a szél, és a víz a legtöbb területen fedezné a szükséges energiát. Ezeken felül bizonyos területeken, pl. Izlandon, a geotermikus energiaforrás lenne fontos.

Hogy mindez mit bizonyít?

A program vezetője, Mark Z. Jacobson szerint, mindez tökéletesen megmutatja, hogy technikailag és gazdaságilag is lehetséges a változás, szinte az összes ország számára. Ez a tanulmány bemutatja azt, hogy igenis van lehetőség arra, hogy a Föld energiaforrásait a fenntartható fejlődés alapelvei szerint hasznosítsuk. 

Hogyan lehetséges a teljes átalakulás 2050-re?

A tudósok nemcsak a jelenlegi állapotot mérték fel, hanem egy tervvel is megmutatták a változás lehetséges irányát. Eszerint 2020-ig megszűnnének a szén-, földgáz-, biomassza- és atomerőművek. Majd új háztartási gépeket, kályhákat és elektromos melegítő készülékeket vezetnének be, amelyek már nem gázzal működnek. Majd 2025-2030 között létrejönnének az új, villamosított járművek. Mindezeknek köszönhetően az átmenet 2050-ig teljesen lezajlana.

És ez miért lenne előnyös?

Ez a forradalmi változás 

Biztosíthatná az áramellátást mindannak a négy millió embernek, akinek jelenleg nincs megbízható hozzáférése az energiaforrásokhoz. 

Megszüntetné az energetikai függőséget, ami a globális konfliktusok egyik legfőbb oka. Ennek köszönhetően pedig csökkenhetne a terrorizmus kockázata is.

Az éghajlatra és az egészségre is pozitív változások várnának, mintegy 4-7.000.000 emberi élet válna megmenthető a levegőszennyezettség megszüntetésével. 

A változás stabil energiaárakat tenne lehetővé, hiszen a megújuló energiaforrások nem függnek az üzemanyag aktuális árától. 

Nem mellékesen mindez közel 20 millió új munkahely lehetőséget biztosítana. 

(forrás: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/the-world-could-be-100-renewable-by-2050_100022167/)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr88186162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása