Harc az üvegházhatás ellen
2015. december 20. írta: WSH

Harc az üvegházhatás ellen

A nap energiáját ma már több dologra is felhasználhatjuk. Ennek köszönhetően mi magunk állíthatunk elő elektromos áramot és meleg vizet, valamint a különböző elektronikai eszközök esetében is alkalmazhatjuk. És mindezek mellett a Stanford Egyetem által nemrég közzétett tanulmány szerint a napelem az üvegházhatásra is megoldást kínálhat.

14934290_m.jpg

Az üvegházhatás a Földünk egyik legkomolyabb környezeti problémája. Ennek lényege, hogy a hő nem tud eltávozni a bolygó felszínéről, és ezáltal szokatlanul magas légköri hőmérsékletet okoz. Ennek következményeként változnak az évszakok jellemzői, és olvad a sarkköri jégtakaró. 

Az üvegházhatású gázok

A Napból érkező energia számára a légkör gyakorlatilag átlátszó, és ezért a fény képes elhatolni a Földre. Ennek egy részét a felszín elnyeli és lehűti, így az energia átalakul, és már nem tud áthatolni a légkörön. Ugyanis abban különböző üvegházhatású gázok (vízgőz, szén-dioxid, metán és ózon) találhatóak, amelyek a sugárzás ezen fajtája számára átlátszatlanok. Ennek a folyamatnak a hatására a bolygó hőmérséklete folyamatosan emelkedik.

Egy új felfedezés

A Stanford Egyetem mérnökei nemrég felfedezték, hogy a víz alá telepített napelemekkel lehetővé válik a mesterséges fotoszintézis. Így a nap energiáját felhasználva vízből és szén-dioxidból vegyipari terméket lehet létrehozni, amely kiválóan helyettesítheti az üvegházhatású gázokat eredményező anyagokat.

A felfedezés alapja

A virágok a napfényt használják fel, hogy összekapcsolják a vizet és a szén-dioxidot. Így képesek létrehozni a cukrot, ami számukra az élet „üzemanyagaként” funkcionál. Ez szolgáltatta azoknak a napelemeknek az alapötletét, amelyek képesek olyan ipari anyagot létrehozni, amely helyettesítheti pl. a földgázt. 

A megoldáshoz vezető út

A kivitelezés nem tűnt egyszerűnek, hiszen két alapvető problémával is szembe kellett nézni. Egyrészt a hétköznapi szilícium panelek korrodálódnak a víz alatt, másrészt az ilyen formában sérült napelemek nem képesek kellő napfény felvételére. 2011-ben azonban áttörést értek el, hiszen a fejlesztéseknek köszönhetően sikerült megalkotni az ellenálló modulokat. 

Ez az új fejlesztés kulcsszerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ugyanis nagyszerű megoldást kínál az üvegházhatású gázok keletkezése ellen. 

(forrás: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/underwater-solar-cells-turn-greenhouse-gases-into-solar-fuel_100022172/)

A bejegyzés trackback címe:

https://napelem.blog.hu/api/trackback/id/tr158186068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása